ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διά χειρός Pfizer το ράλι στις αγορές – Εκρηκτική άνοδος και στο Χ.Α.

Διά χειρός Pfizer το ράλι στις αγορές – Εκρηκτική άνοδος και στο Χ.Α.
ΙΝΤΙΜΕ

Σε ράλι επιδίδονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον  απόηχο της είδησης πως το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και BioΝTech είναι «αποτελεσματικό κατά 90%».

Οι δύο εταιρείες πίσω από το σκεύασμα περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως μια «υπέροχη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα». Το εμβόλιο δοκιμάστηκε σε 43.500 ανθρώπους σε έξι χώρες χωρίς να προκύπτει ανησυχία για την ασφάλεια όσων το έλαβαν, μεταδίδει το BBC.

Η Φρανκφούρτη κερδίζει 5,25%, το Λονδίνο 5%, το Παρίσι 6,57%, η Μαδρίτη 6,9%, το Μιλάνο 4,7%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 3,9%. Ανοδο 5,3% ή κατά 1.500 μονάδες για τον Dow δείχνουν τα futures της Wall.

Εκρηκτική άνοδος και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άλμα πάνω από 8,5%, ενώ νωρίτερα έφτανε να ενισχύεται κατά 10%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 59 εκατ. ευρώ, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος και να σημειώνουν άνοδο πάνω από 16%.

Θετικά λειτουργεί στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και η αναβάθμιση της Παρασκευής από τη Moody’s. Σημειώνεται πως η Citigroup χαρακτηρίζει ως «έκπληξη» την αναβάθμιση του rating στο Ba3, κάτι που αποδεικνύει όπως επισημαίνει, ότι η τεράστια στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά την πρωτοφανή αυτή κρίση, έχει αποτελέσει τον μεγάλο καταλύτη για τις οικονομίες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή τα ελληνικά ομόλογα σημειώνουν ρεκόρ στις συναλλαγές της Δευτέρας. Η απόδοση του 10ετούς διολισθαίνει 8,1 μονάδες βάσης, στο 0,74% και του 5ετούς προσεγγίζει το μηδέν, καθώς με πτώση 5 μονάδων βάσης, απόδοσή του υποχωρεί στο 0,02%.

Αναλυτές εκτιμούν πως η σημερινή κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου θέτει τις βάσεις για συνέχιση της ανοδικής πορείας, καθώς φαίνεται πως προχωρούν σε συντονισμένες αγορές ισχυροί ξένοι παίκτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ