ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πλειστηριασμοί: Οι τράπεζες δείχνουν τα δόντια τους στους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Πλειστηριασμοί: Οι τράπεζες δείχνουν τα δόντια τους στους στρατηγικούς κακοπληρωτές
Eurokinissi

Σε πλειστηριασμό θα βγουν σταδιακά από τον Απρίλιο 10.000 ακίνητα, που ανήκουν σε κατά σύστημα κακοπληρωτές δανειολήπτες.

Η εντολή που έχει σταλεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον SSM προς τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι ότι θα πρέπει μέσα στα επόμενα 4 χρόνια οι καθυστερημένες οφειλές να μειωθούν κατά 60 δισ. ευρώ και να διαμορφωθούν στα 40 με 45 δισ. ευρώ, από τα 107 δισ. που υπολογίζεται σήμερα. Ωστόσο, τα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα και η ύφεση υπάρχει κίνδυνος να «κοκκινίσουν» νέα δάνεια ύψους 20 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το Έθνος της Κυριακής, οι διαταγές πληρωμής για τα ακίνητα που θα εκπλειστηριαστούν σταδιακά από τον Απρίλιο βρίσκονται ήδη καθ' οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους υπερήμερους δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού. Τα ακίνητα που θα πάρουν την άγουσα για πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες, αλλά όχι πρώτες κατοικίες δανειοληπτών.

Κυρίως πρόκειται για μεγάλα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ, για «μη συνεργάσιμους» δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και για ακίνητα τα οποία έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η χαρτογράφηση των «κόκκινων» και μη δανείων έχει ολοκληρωθεί και από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια. Το 20% αυτών των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Από αυτούς το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες.

Τα 10.000 ακίνητα, για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί, ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες. Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200.000 ακίνητα τα οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια να βγουν σε πλειστηριασμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ