ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Κασόγκι, ο Κοξ και οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα

Ο Κασόγκι, ο Κοξ και οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα
H Λορεντάνα Μπιανκολίνι με τον Αντνάν Κασόγκι. AFP

Εδώ και εβδομάδες είχε γίνει γνωστή στην εγχώρια αγορά ενέργειας η είδηση πως επίκειται η έλευση ενός μεγάλου επενδυτή. Χθες η Τράπεζα Πειραιώς επιβεβαίωσε τις πληροφορίες και ανακοίνωσε πως χρηματοδοτεί με 22 εκατ. ευρώ την National Energy Holdings, διεθνή επενδυτή στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, για την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής δυναμικότητας 24 MW.

H National Energy, με έδρα το Λονδίνο, χρηματοδοτείται από αμερικανικά κεφάλαια και ανήκει στους Τζέιμς Κοξ Τσέιμπερς (James Cox Chambers) και Λορεντάνα Μπιανκολίνι (Loredana Biancolini). Δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία έργων ΑΠΕ, με έμφαση σε φωτοβολταϊκά πάρκα και ανεμογεννήτριες. Σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς θα πραγματοποιήσει την πρώτη της επένδυση στην Ελλάδα σε πέντε φωτοβολταϊκά πάρκα, τα οποία θα κατασκευαστούν στην Κεντρική Ελλάδα.

Οι Κοξ και οι Κασόγκι

Το μέγεθος της επένδυσης της National Energy Holdings δεν εντυπωσιάζει. Τα πρόσωπα που τραβούν την προσοχή είναι οι μέτοχοι της. Αφενός ο Τζέιμς Κοξ Τσέιμπερς, γόνος της επιχειρηματικής οικογένειας Κοξ, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes έχει προσωπική περιουσία άνω των 5 δισ. δολαρίων. Αφετέρου η Λορεντάνα Μπιανκολίνι ή ευρύτερα γνωστή ως Λαμία Κασόγκι, δεύτερη σύζυγος του γνωστού στην Ελλάδα για τις σχέσεις του με τον Ανδρέα Παπανδρέου Σαουδάραβα εκατομμυριούχου επιχειρηματία και έμπορου όπλων Αντνάν Κασόγκι,που απεβίωσε το 2017. Ο Τζέιμς Κοξ Τσέιμπερς είναι παντρεμένος με την Ναμπίλα Κασόγκι (Nabila Khashoggi), κόρη του Αντνάν Κασόγκι από τον πρώτο του γάμο.

Ο Αντνάν Κασόγκι είχε απασχολήσει τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ήταν Ιούλιος του 1984 όταν ο πρωθυπουργός της χώρας, Ανδρέας Παπανδρέου, προχωρούσε στην ανακοίνωση της αγοράς 80 μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 και Mirage 2000. Η αγορά έμεινε στην ιστορία με την ονομασία «η αγορά του αιώνα». Έγινε αμέσως αντικείμενο συζήτησης και αντιπαραθέσων στη δημοσιότητα. Τα βασικά σημεία της συζήτησης ήταν ο τρόπος που λήφθηκε η απόφαση, η επιλογή δηλαδή των συγκεκριμένων τύπων αεροσκαφών έναντι άλλων, καθώς και το κόστος τους, που θα επιβάρυνε τον ελληνικό Προϋπολογισμό. Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής η «αγορά του αιώνα», αν συνυπολογιστούν τόκοι, υπεραξία κεφαλαίου και λειτουργικά έξοδα, ανερχόταν σε 10 δισ. δολάρια. Παράλληλα, οικονομοτεχνικές μελέτες καταδείκνυαν ότι το κόστος αγοράς των 40 F-16 και 40 Mirage 2000 ήταν αντίστοιχο μιας αγοράς 120 μαχητικών ενός τύπου. Ο Αντνάν Κασόγκι ήταν εκείνος που φέρεται να έπαιξε ρόλο στις τότε αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου για την αγορά των Mirage και να μεσολάβησε στο να ολοκληρωθεί η «αγορά του αιώνα».

Ο Κασόγκι απασχόλησε και τον διεθνή Τύπο για τις δραστηριότητές τους ως έμπορος όπλων, ειδικά δε για το ρόλο που έπαιξε στη μυστική πώληση όπλων από την αμερικανική κυβέρνηση προς το Ιράν, κατά παραβίαση του εξοπλιστικού εμπάργκο που του είχε επιβληθεί, ώστε να πιεστούν οι μουλάδες να απελευθερώσουν Αμερικανούς ομήρους. Παράλληλα, με τα χρήματα της συναλλαγής χρηματοδοτήθηκαν για λογαριασμό των ΗΠΑ οι ακροδεξιές παραστρατιωτικές ομάδες Κόντρας για να συνεχίσουν τον ανταρτοπόλεμο εναντίον του αριστερού αντιαμερικανικού επαναστατικού καθεστώτος των Σαντινίστας στη Νικαράγουα. Η υπόθεση γνωστή ως Irangate συγκλόνισε τον Λευκό Οίκο το 1986 όταν και αποκαλύφθηκε.

Το 1989 ο Κασόγκι κρατήθηκε επί τρεις μήνες στη Βέρνη της Ελβετίας, κατηγορούμενος από τις αμερικανικές αρχές για απόκρυψη κεφαλαίων στη δόλια πτώχευση μιας τράπεζας, καθώς και για συμμετοχή στην εκτεταμένη κατάχρηση και λεηλασία του πλούτου των Φιλιππίνων από τον έκπτωτο δικτάτορα της χώρας Φερντινάντ Μάρκος και τη σύζυγό του Ιμέλντα. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση και ένα χρόνο μετά κρίθηκε αθώος.

Ο γαμπρός του Κασόγκι, ο Τζέιμς Κοξ Τσέιμπερς είναι γόνος μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας των ΗΠΑ. Ο Τζέιμς Κοξ Τσέιμπερς κληρονόμησε περίπου το 17% των μετοχών της εταιρείας Cox Enterprises από τη μητέρα του Αν Κοξ Τσέιμπερς. Ο δε παππούς του Τζέιμς Μ. Κοξ ήταν αυτός που ίδρυσε την Cox Enterprises το 1898. Η Cox Enterprises έχει επενδύσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην αυτοκινητοβιομηχανία. Σύμφωνα με το Forbes, ούτε ο Τζέιμς ούτε η μητέρα του είχαν ποτέ ενεργό ρόλο στην εταιρεία.

Η Λορεντάνα Μπιανκολίνι, ο Τζέιμς Κοξ Τσέιμπερς και η Ναμπίλα Κασόγκι είναι γνωστοί για την εμπλοκή τους στην Εκκλησία της Σαηεντολογίας, τις μεγάλες δωρεές τους σε αυτή και για τη σχέση τους με τον Τομ Κρουζ που ανήκει στο ίδιο δόγμα.

Η Διεθνής Εκκλησία της Σαηεντολογίας (Church of Scientology International, CSI), με έδρα το Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών, αποτελεί την κεφαλή της Εκκλησίας της Σαηεντολογίας. Ο ιδρυτής της Λαφαγιέτ Ρόναλντ Χάμπαρντ ήταν συγγραφέας μυθιστορημάτων φαντασίας και όνειρο του ήταν να δημιουργήσει τη δική του θρησκεία. Το 1950 έγραψε το βιβλίο αυτοβελτίωσης «Διανοητική» και τέσσερα χρόνια μετά προχώρησε στην ίδρυση της «Scientology» βασίζοντας το δόγμα της σε ψυχοθεραπευτικές συμβουλές. Στόχος του Χάμπαρντ ήταν από την πρώτη στιγμή να προσηλυτίσει διάσημους. Για αυτό δημιούργησε το Project Celebrity, μέσω του οποίου πρόσφερε μέχρι και αμοιβές στους σαηεντολόγους που στρατολογούσαν στοχευμένα διασημότητες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ