ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αποκλειστικό: Μέχρι αύριο η ΚΥΑ για τα επιδόματα ανεργίας – Την Παρασκευή η διάταξη για τα 800 ευρώ

Αποκλειστικό: Μέχρι αύριο η ΚΥΑ για τα επιδόματα ανεργίας – Την Παρασκευή η διάταξη για τα 800 ευρώ
ΙΝΤΙΜΕ

Σήμερα ή το αργότερο αύριο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του CNN Greece, θα εκδοθούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για τη δίμηνη παράταση στα επιδόματα ανεργίας και το έκτακτο επίδομα στους μακροχρόνια άνεργους.

Αναφορικά με την αποζημίωση των 800 ευρώ στους εργαζομένους σε αναστολή σύμβασης το Νοέμβριο, θα ακολουθηθεί η νομοθετική διαδικασία με τη σχετική διάταξη να συμπεριλαμβάνεται σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή.

Σε ό,τι αφορά στα επιδόματα ανεργίας, η δίμηνη επέκταση αφορά όσα έληξαν ή λήγουν στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Η δίμηνη παράταση αντιστοιχεί στα εξής ποσά:

- Δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας– έως 798,5 ευρώ (έως 399,25 ευρώ μηνιαίως), προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος.

- Δικαιούχοι βοηθήματος ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – έως 720 ευρώ (έως 360 ευρώ μηνιαίως).

- Δικαιούχοι επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας – έως 400 ευρώ (έως 200 ευρώ μηνιαίως).

Η καταβολή ολοκληρώνεται αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης στα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2).

Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Σημειώνεται πως δικαιούχοι είναι μόνο όσοι παραμένουν άνεργοι κατά την περίοδο που αντιστοιχεί η παράταση.

Για παράδειγμα, επιδοτούμενοι άνεργοι που ξεκίνησαν να εργάζονται στο διάστημα μετά τη λήξη της επιδότησής τους θα λάβουν αναλογικά μειωμένο ποσό της παράτασης, αντίστοιχο με το χρονικό διάστημα παραμονής στο μητρώο ανέργων, κατόπιν έκδοσης των σχετικών διοικητικών πράξεων.

Για την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ σε περίπου 130.000 μακροχρόνια ανέργους, δικαιούχοι είναι όσοι απέκτησαν τη σχετική ιδιότητα μετά την 1η Μαρτίου 2020. Όποιος φτάνει τους 12 μήνες εγγεγραμμένης ανεργίας στον ΟΑΕΔ θεωρείται μακροχρόνια άνεργος.

Περισσότεροι από 500 χιλιάδες που είναι στο μητρώο του ΟΑΕΔ έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες και θεωρούνται μακροχρόνια άνεργοι.

Όσοι λαμβάνουν το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας δε θα λάβουν τα 400 ευρώ. Αυτό αφορά στους μη επιδοτούμενους ανέργους.

Η καταβολή στους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) των δικαιούχων σε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή.

Όσοι δεν έχουν στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) καταχωρημένα θα πρέπει να το πράξουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Εάν δεν προβούν σε καμία ενέργεια, τα 400 ευρώ δεν μπορούν να καταβληθούν.

Μέσα στο Δεκέμβριο θα λάβουν επίδομα 800 ευρώ οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για τον Νοέμβριο.

Ολόκληρο το ποσό θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι στους κλάδους της εστίασης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, του τουρισμού και των μεταφορών.

Αντίθετα, όσοι τεθούν σε αναστολή για τμήμα του μηνός Νοεμβρίου θα λάβουν 26,66 ευρώ ανά ημερολογιακή ημέρα αναστολής. Συνεπώς, οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου θα λάβουν:

- 640 ευρώ από το κράτος για 24 ημέρες αναστολής και

- αναλογία μισθού από τον εργοδότη για τις πρώτες 6 ημέρες (5 εργάσιμες Δευτέρα 2 Παρασκευή 6 Νοεμβρίου). Επίσης όσοι εργαζόμενοι από πληττόμενες επιχειρήσεις δηλωθούν σε αναστολή για 15 ημέρες εντός Νοεμβρίου θα λάβουν 400 ευρώ, ενώ όσοι δηλωθούν σε αναστολή για 20 ημέρες θα λάβουν 533,2 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ