ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υποχρεωτική η ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικής φύσεως εντός της ΕΕ

Υποχρεωτική η ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικής φύσεως εντός της ΕΕ

Η καταπολέμηση της φοροαποφυγής και του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού συγκαταλέγονται μεταξύ των προτεραιοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ένα θέματα ειδικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα.

Αύριο το Ecofin θα επιδιώξει την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για την προτεινόμενη τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η ανταλλαγή πληροφοριών φορολογικής φύσεως σχετικά με τις δραστηριότητες των πολυεθνικών εταιριών.

Με τις τροποποιήσεις, οι εθνικές φορολογικές αρχές της ΕΕ θα υποχρεούνται σε αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών για τις διασυνοριακές φορολογικές αποφάσεις και εκ των προτέρων συμφωνίες τιμολόγησης που δίδουν στις επιχειρήσεις. Ο στόχος είναι να αυξηθεί η διαφάνεια των εν λόγω αποφάσεων και συμφωνιών.

Η πρόταση εντάσσεται σε δέσμη μέτρων που αποσκοπεί στην ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την αποτροπή της φοροαποφυγής των εταιριών.

Η τροποποιημένη οδηγία θα συνεισφέρει στις διεθνείς προσπάθειες, που έχει ήδη αναλάβει η G20 και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), για την πρόληψη της διάβρωσης της φορολογικής βάσης και τη μετατόπιση των κερδών.

Επιπλέον, το Ecofin αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα για το μέλλον του Κώδικα Δεοντολογίας στον τομέα της φορολογίας των επιχειρήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ