ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 15% αύξησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια της λίρας

Στο 15% αύξησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας τα επιτόκια της λίρας
Pixabay

Σε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της, στο 15% από το 10,25%, κατά 475 μονάδες βάσης προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας με επικεφαλής τον διοικητή Νατζί Αγμπάλ, αύξησε το επιτόκιο επαναχρηματοδότησης μιας εβδομάδας στο 15%. Ανακοίνωσε δε ότι όλη η χρηματοδότηση θα παρασχεθεί μέσω του βασικού επιτοκίου πολιτικής.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής υπό την προεδρία του νέου διοικητή της Τράπεζας, Νατζί Άγμπαλ.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίου στην Τουρκία τα τελευταία 10 χρόνια, έπειτα από το ράλι καθόδου της ισοτιμίας τουρκικής λίρας το τελευταίο διάστημα.

Η απόφαση υποδηλώνει ότι σε αντίθεση με τον προκάτοχο του, ο Νατζί Άγμπαλ έχει την στήριξη του Ταγίπ Ερντογάν για ενίσχυση της λίρας και μείωση του πληθωρισμού, παρά τις περί του αντιθέτου δημόσιες παραινέσεις του Τούρκου προέδρου.

Χτες ακόμη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκούσε πιέσεις για να κρατηθούν χαμηλά τα επιτόκια, κατά πάγια πρακτική του, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και να μην μειωθεί η εγχώρια παραγωγή. Ωστόσο, οι αγορές πίεζαν και αναλυτές προβλέπουν ότι η ύφεση θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2021.

«Η Επιτροπή έχει αποφασίσει να εφαρμόσει μια διάφανη και ισχυρή νομισματική σύσφιξη προκειμένου να εξαλείψει τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού, τη συγκράτηση των πληθωριστικών προσδοκιών και την αποκατάσταση της διαδικασίας αποπληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Η λίρα ενισχύθηκε 2,5% μετά από την ανακοίνωση της απόφασης, και τώρα διαμορφώνεται στις 7,5765 έναντι του δολαρίου.

Να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες οι Τούρκοι μετέτρεπαν τις αποταμιεύσεις τους σε δολάρια ή χρυσό, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η υποτίμηση της τουρκικής λίρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις τουρκικές επιχειρήσεις να αποπληρώσουν τα χρέη τους στο εξωτερικό.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία αυξήθηκε στο 11,89% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο από 11,75% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερα από τον επίσημο στόχο για ένα εύρος περί το 5%. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 2,13% τον Οκτώβριο σε μηνιαία βάση, καταδεικνύοντάς την ανάγκη για σφιχτή νομισματική πολιτική. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στις τιμές των ρούχων και των υποδημάτων που εκτινάχθηκαν 6,81% μέσα στον μήνα, με τις τιμές των τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών να σκαρφαλώνουν 3,03%.

Σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldmann Sachs, τα τελευταία δύο χρόνια η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει δαπανήσει 100 δισ. δολάρια σε μία μάταιη προσπάθεια να ανακόψει την πτώση της λίρας.

Εν μέσω της εξάντλησης των συναλλαγματικών διαθεσίμων ο Ερντογάν αναγκάσθηκε να επιτρέψει στην κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια της λίρας, δίνοντας έτσι κίνητρο στους επενδυτές να επενδύσουν στο τουρκικό νόμισμα.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

NEWSLETTER

ΔΗΜΟΦΙΛΗ