ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εμβόλιο κορωνοϊόυ: Η πρόοδος στην ανάπτυξη του οδηγεί σε μετοχική άνοδο

Εμβόλιο κορωνοϊόυ: Η πρόοδος στην ανάπτυξη του οδηγεί σε μετοχική άνοδο
AP Photo/Rick Rycroft

Άνοδο κατέγραφαν σήμερα οι μετοχές και οι τιμές του πετρελαίου ενώ πτωτικά κινείτο το δολάριο καθώς οι επενδυτές βασίζουν τις ελπίδες τους για οικονομική ανάκαμψη στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, παρόλο που ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με αύξηση των κρουσμάτων.

Ο δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 0,5% στα υψηλότερα επίπεδά του από τον Φεβρουάριο μετά τις ανακοινώσεις της AstraZeneca. Η βρετανική φαρμακευτική εταιρία ανακοίνωσε σήμερα ότι το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που ανέπτυξε μαζί με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχει αποτελεσματικότητα κατά μέσο όρο 70%. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca έφτανε το 90% στην πρώτη ομάδα των ατόμων, στους οποίους χορηγήθηκε αρχικά μισή δόση και ένα μήνα αργότερα μία ολόκληρη δόση. Μειώθηκε στο 62% στην ομάδα που έλαβε δύο ολόκληρες δόσεις με ένα μήνα διαφορά.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ σημείωσαν άνοδο σχεδόν 2% καθώς οι χρηματιστές προσβλέπουν σε ανάκαμψη της ζήτησης για αργό χάρη στις επιτυχείς δοκιμές για εμβόλια ενώ το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,1864 δολάριο.

Το εμβόλιο της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης είναι η τρίτη σημαντική δοκιμή για την οποία ανακοινώνονται επιτυχή αποτελέσματα ύστερα από αυτό της Moderna καθώς και των Pfizer/BioNTech, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να κάνουν κινήσεις με ρίσκο χάρη στις ελπίδες για γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας.

«Οι σημερινές ειδήσεις για το εμβόλιο είναι θετικές, αλλά μόνο μερικώς υπεύθυνες για το ράλι στις χρηματιστηριακές αγορές σήμερα το πρωί, το οποίο οφείλεται επίσης στην είδηση ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν να ξεκινήσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες», δήλωσε ο Φίλιπ Σο, επικεφαλής οικονομολόγος στην Investec in London.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβερνητικής ομάδας για τα εμβόλια δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι θα αρχίσουν την εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 πριν από τα μέσα Δεκεμβρίου, αμέσως αφότου λάβουν την έγκριση των υγειονομικών αρχών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ