ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εγκαταλείπεται μια αναχρονιστική πρακτική που φόρτωνε κόστη τις εταιρείες

Εγκαταλείπεται μια αναχρονιστική πρακτική που φόρτωνε κόστη τις εταιρείες

Τέλος στην πρακτική της δημοσίευσης οικονομικών καταστάσεων 3μηνου και 9μηνου δίνει η κυβέρνηση με διατάξεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας :α) στις διατάξεις της Οδηγίας 2013/50/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 22ας Οκτωβρίου 2013 και β) στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2014/51/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 και άλλες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Με τις διατάξεις η υποχρέωση των εταιρειών περιορίζεται στην κατάρτιση εξαμηνιαίων και ετήσιων οικονομικών καταστάσεων και στη βάση αυτή παρατείνεται και η προθεσμία για τη δημοσίευση τους σε τέσσερις μήνες από τη λήξη της περιόδου αναφοράς για τις ετήσιες και σε τρεις μήνες για την εξαμηνιαίες,.

Η πρακτική αυτή της δημοσίευσης καταστάσεων 3μηνου και 9μηνου δεν είχε καμία εποπτική αξία, καθώς μόνον οι εξαμηνιαίες και ετήσιες οικονομικές καταστάσεις των εισηγμένων υπογράφονται από ορκωτό ελεγκτή. Αντιθέτως φόρτωναν με κόστη κατάρτισης και δημοσίευσης της εισηγμένες, αλλά και με κυρώσεις και έμμεση «διαπόμπευση» στις περιπτώσεις εκείνες που πολλές εταιρείες αδυνατούσαν να παρέχουν εγκαίρως τα σχετικά στοιχεία.

Το σχέδιο νόμου επεκτείνει τις δυνατότητες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ώστε αυτή να μπορεί να ορίζει πρόσθετες πληροφορίες και στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η ετήσια και εξαμηνιαία έκθεση του διοικητικού συμβουλίου καθώς επίσης και πρόσθετες πληροφορίες και στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνει η ετήσια και εξαμηνιαία οικονομική έκθεση, αναφορικά με την δραστηριότητα του εκδότη και των ελεγχόμενων από αυτόν επιχειρήσεων, καθώς και την εν γένει πορεία των επιχειρηματικών τους υποθέσεων. Βάσει των ιδίων διατάξεων οι εκθέσεις του διοικητικού συμβουλίου θα βρίσκονται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού για διάστημα τουλάχιστον 10 ετών, όταν σήμερα το σχετικό διάστημα ανέρχεται σε 5 έτη.

Ακόμη, το νομοσχέδιο παρέχει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τη δυνατότητα να μην δημοσιοποιεί αναλυτικές πληροφορίες για πρόστιμα και κυρώσεις που επιβάλει σε εισηγμένες εταιρείες. Όπως σημειώνεται, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να αναβάλει την δημοσιοποίηση ή να δημοσιεύει ανώνυμα την πληροφορία, εφόσον η δημοσιοποίησή της απόφασης θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή μιας διεξαγόμενης έρευνας ή θα προκαλούσε δυσανάλογη και σοβαρή βλάβη στα εμπλεκόμενα ιδρύματα και πρόσωπα ή εφόσον στην περίπτωση που οι κυρώσεις επιβάλλονται σε φυσικό πρόσωπο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ