Παραμένουν αυστηροί οι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών

Σε νέα χαλάρωση των capital controls προχωρεί η κυβέρνηση με τη σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να δημοσιοποιείται εντός της ημέρας.

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έδωσε το πράσινο φως για χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών σε συγκεκριμένες συναλλαγές, αλλά όχι στις αναλήψεις.

Η τελευταία χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων έγινε στις 12 Ιανουαρίου και αφορούσε σε διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις και τις αποπληρωμές δανείων.

Με την τότε απόφαση της Γενικής Γραμματέως του υπουργείου Οικονομικών και προέδρου της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, Έλενας Παπαδοπούλου, παρέχονταν νέες διευκολύνσεις, καθώς αυξάνονταν τα όρια που έχουν οι τράπεζες για να εγκρίνουν αιτήματα μεταφοράς χρημάτων από επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η ΕΚΤ συναίνεσε στη νέα χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών παρά το γεγονός ότι η βελτίωση της πορείας των καταθέσεων στο διάστημα Σεπτεμβρίου 2015 - Ιανουαρίου 2016, ανεκόπη απότομα τον Φεβρουάριο, λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν οι εβδομαδιαίες αναλήψεις των 420 ευρώ ανά λογαριασμό με αποτέλεσμα το ισοζύγιο εισροών - εκροών να καταστεί εκ νέου αρνητικό.


Διαβάστε επίσης

Πώς η Τουρκία φέρνει στο προσκήνιο την ελληνική κρίση – Οι φόβοι της Ολλανδίας

Έρχονται νέες εθελούσιες αποχωρήσεις στις τράπεζες

Φορολοταρία: Πότε θα γίνει η επόμενη κλήρωση

Στη Βουλή διατάξεις που θα ενεργοποιούν το Περιουσιολόγιο