ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Vodafone: Ιδρύει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για το e-health στην Ελλάδα

Vodafone: Ιδρύει κέντρο έρευνας και ανάπτυξης για το e-health στην Ελλάδα

Ψήφος εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας χαρακτηρίζεται η απόφαση του ομίλου Vodafone να επιλέξει την Ελλάδα προκειμένου να δημιουργήσει ένα από τα παγκόσμια κέντρα έρευνας και ανάπτυξης που λειτουργεί.

Στην προκειμένη περίπτωση, το κέντρο που θα δημιουργηθεί εδώ εστιάζει στο χώρο του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things - IoT) και συγκεκριμένα στον τομέα της αποκαλούμενης ηλεκτρονικής υγείας (e-health). Η δημιουργία του κέντρου γίνεται μέσω της Vodafone Innovus, μίας ελληνικής εταιρείας που ανήκει 100% στη Vodafone Ελλάδος και δραστηριοποιείται ήδη στο χώρο του IoT με λύσεις που ήδη είναι διαθέσιμες και στο εξωτερικό από άλλες θυγατρικές του βρετανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, η επικεφαλής του ομίλου Vodafone για την Ευρώπη Serpil Timuray επεσήμανε πως η κίνηση αυτή αποτελεί δείγμα της εμπιστοσύνης του ομίλου στην Ελλάδα και στο ανθρώπινο δυναμικό της, ενώ σημείωσε πως στο κέντρο που θα δημιουργηθεί εδώ θα αναπτύσσονται οι λύσεις για το χώρο της ηλεκτρονικής υγείας που θα προωθεί η Vodafone στις χώρες που δραστηριοποιείται.

Αντίστοιχες ήταν και οι επισημάνσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Vodafone Ελλάδος, Χάρη Μπρουμίδη, ο οποίος σημείωσε ότι η Innovus αποτελεί την εξέλιξη της Zelitron, μίας εταιρείας που ιδρύθηκε το 2004 στην Αθήνα και αποτελεί πλήρως θυγατρική εταιρία της Vodafone από το 2012. Ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία του IoT, το οποίο αρχίζει να κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα και αναμένεται η ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς να είναι εκθετική τα επόμενα χρόνια λόγω και της έλευσης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

Σημειωτέον πως το κέντρο θα βασιστεί στο υπάρχον δυναμικό της Innovus που απασχολεί περίπου 80 άτομα. Όσον αφορά τον αριθμό των επιπλέον προσλήψεων, ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε ότι θα εξαρτηθεί και από την πορεία των προϊόντων που θα δημιουργηθούν και τις ανάγκες που θα υπάρξουν.

Η Innovus υπήρξε η πρώτη εξαγορά startup από τον όμιλο Vodafone και η πρώτη εταιρεία πίσω από την οποία στοιχήθηκε η στρατηγική ΙοΤ του ομίλου. Αναφορικά με τα προϊόντα, η Vodafone Innovus αναλαμβάνει την ανάπτυξη της ΙοΤ λύσης Vodafone Remote healthcare, μίας προηγμένης διασυνδεδεμένης υπηρεσίας eHealth που επιτρέπει την ανταλλαγή δεδομένων και την ιατρική συμβουλευτική ανάμεσα σε ασθενή και ιατρό από απόσταση.

Πρόκειται για ένα ψηφιακό ιατρικό βαλιτσάκι, που αξιοποιεί την εμπειρία και την τεχνογνωσία του Προγράμματος Τηλεϊατρικής Vodafone, το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα Vodafone για 14η συνεχή χρονιά σε 100 απομακρυσμένες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας, παρέχοντας δωρεάν προληπτικές υπηρεσίες υγείας. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής της Υγείας και η εταιρεία Vidavo. Το συγκεκριμένο προϊόν θα είναι διαθέσιμο μέχρι την επόμενη άνοιξη σε όλες τις θυγατρικές του ομίλου.

Το δεύτερο προϊόν τη διεθνή ανάπτυξη του οποίου αναλαμβάνει η Vodafone Innovus είναι το Coolio, που πηγαίνει την IoT λύση Vodafone connected cabinets στην επόμενη ημέρα, κάνοντάς ακόμη πιο μικρή, πιο καινοτόμα και πιο απλή, με στόχο να διατεθεί στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παγκοσμίως. Η λύση θα είναι διαθέσιμη σε 6 χώρες.

H Vodafone Innovus ένας από λίγους παρόχους ΙοΤ στην αγορά που συνδυάζει δύο μοναδικά χαρακτηριστικά, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη και καθολική παροχή υπηρεσίας: Τη διαλειτουργικότητα με οποιαδήποτε συσκευή και την υψηλή ασφάλεια. Ενώ η πλατφόρμα της Vodafone Innovus εξασφαλίζει τεχνολογική ουδετερότητα (agnostic), μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε «dummy» συσκευή σε «έξυπνη» και να χειριστεί από απόσταση χιλιάδες συσκευές και assets, προσφέροντας σπάνια επιχειρησιακή αξία στα δεδομένα που παράγονται μέσω του ΙοΤ, και αλλάζοντας τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται στην αγορά οι επιχειρήσεις σήμερα.

Έργα δημοσίου

Ο κ. Μπρουμίδης αναφέρθηκε ακόμη και στην πορεία του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Ερωτώμενος σχετικά με την πρόθεση της Vodafone Ελλάδος να συμμετέχει πιο ενεργά στη διεκδίκηση των έργων κυρίως στο δημόσιο τομέα, ανέφερε ότι έχει δημιουργηθεί ήδη ειδική δομή που ασχολείται με το θέμα.

Όσον αφορά στους τομείς που κυρίως ενδιαφέρουν τη Vodafone Ελλάδος αυτοί είναι έργα που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, πέραν των έργων τηλεπικοινωνιακών υποδομών, τα οποία ήταν ήδη στο «στόχαστρο» της ελληνικής θυγατρικής του βρετανικού ομίλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ