ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Άνοιγμα αγοράς, κούρεμα οφειλών, 120 δόσεις, μη επιστρεπτέα ζητούν επειγόντως οι Έμποροι της Αθήνας

Άνοιγμα αγοράς, κούρεμα οφειλών, 120 δόσεις, μη επιστρεπτέα ζητούν επειγόντως οι Έμποροι της Αθήνας
INTIME

Με επιστολή του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης ζητεί τη λήψη μέτρων τόσο για τη στήριξη του εμπορίου όσο και για μια δικαιότερη κατανομή της οικονομικής ζημιάς που προκλήθηκε και συνεχίζει να προκαλείται από την πανδημία και τα lockdown.

Στην επιστολή του ο κ. Καφούνης αναφέρει ότι για την επαναλειτουργία της αφορά θα πρέπει να συνυπολογιστούν αρκετοί παράγοντες και ληφθούν αποφάσεις για τα εξής:

Α) Ταυτόχρονη επαναλειτουργία όλων των καταστημάτων και όχι συγκεκριμένων κλάδων, κάτι που δημιουργεί αναπόφευκτα αδικίες και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Β) Ιδανική ημερομηνία επαναλειτουργίας, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικοί δείκτες, θα ήταν η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου, ώστε οι επιπλέον ημέρες του Σαββατοκύριακου να απορροφήσουν μέρος της κίνησης.

Γ) Λειτουργία των επιχειρήσεων προφανώς με δυνατότητα χρήσης όλων των σύγχρονων μεθόδων, χωρίς όμως αυτές να λειτουργούν περιοριστικά αλλά συμπληρωματικά. Να σημειώσουμε ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων λιανικής είναι αδύνατον να λειτουργήσει μόνο με ραντεβού, μεθόδους τύπου «click away» ή μέσω του ψηφιακού καναλιού, το οποίο διαθέτουν λιγότερες από 2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις.

Δ) Προσεκτικός σχεδιασμός κανόνων, που θα υποδείξουν οι ειδικοί επιστήμονες, για την αποφυγή εμφάνισης φαινομένων «ακορντεόν», αλλά και ενός τρίτου - πιθανότατα καταστροφικού - lockdown, καθώς και αυστηρή επιτήρηση του συνόλου της κοινωνίας για την τήρηση των κανόνων.

Ε) Έγκαιρη ανακοίνωση των όρων επαναλειτουργίας της αγοράς, ώστε να μπορέσουν οι επιχειρηματίες να προγραμματίσουν αναλόγως τις λειτουργικές ανάγκες των καταστημάτων τους.

ΣΤ) Ενίσχυση δρομολογίων ΜΜΜ στο μέγιστο δυνατό όριο τον Δεκέμβριο, για ασφαλή μετακίνηση εργαζομένων και καταναλωτικού κοινού.

Ο κ. Καφούνης κάνει έκκληση για μέτρα στήριξης που θα έχουν στόχο την επιβίωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων και για το λόγο αυτό προτείνει:

Α) Τη συνέχιση καταβολής επιστρεπτέας προκαταβολής καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου σε τουλάχιστον 4 δις ευρώ για τις επόμενες φάσεις, με διατήρηση της επιδότησης του 50%.

Β) Τη μετατροπή μέρους του ποσού των επιστρεπτέων προκαταβολών 1, 2 & 3 που έχουν δοθεί σε μη επιστρεπτέο, ανάλογα με την πτώση του συνολικού τζίρου της επιχείρησης κατά το 2020.

Γ) Τη δημιουργία νέας ρύθμισης 120 δόσεων, που θα περιλαμβάνει το σύνολο των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης και η εξόφλησή τους μεταφέρθηκε για την άνοιξη του 2021. Η ρύθμιση αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί αμέσως, ώστε να δημιουργήσει κλίμα σχετικής αισιοδοξίας. Επίσης να προβλέπει επιβράβευση των συνεπών, με κούρεμα 20% της συνολικής οφειλής, αφαιρώντας το ποσό της μείωσης από τις τελευταίες δόσεις της ρύθμισης. Έτσι θα δοθεί ένα ισχυρό κίνητρο να τηρηθεί η ρύθμιση, θα ενισχυθούν τα δημόσια ταμεία και θα δημιουργηθεί αίσθηση δικαιοσύνης επιβραβεύοντας αυτούς που παρά τις δυσκολίες καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος.

Δ) Το οριζόντιο κριτήριο των επιλέξιμων ΚΑΔ που ορίζει τις πληττόμενες επιχειρήσεις, οφείλει να αντικατασταθεί με το ποσοστό της συνολικής πτώσης τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019 και να αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο όλων των νέων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τμηματικά διαστήματα σύγκρισης τζίρου. Επιπροσθέτως, να υπάρξει ειδική μέριμνα για τη στήριξη νέων επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν μέσα στο 2020 και αποκλείονται από όλα τα μέτρα στήριξης.

Ε) Με δεδομένη την επαναλειτουργία της αγοράς σε καθεστώς χαμηλών τζίρων, απαιτείται η συνέχιση της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων κατά 40%, για τις αποδεδειγμένα πληγείσες επιχειρήσεις, με βάση το αντικειμενικό κριτήριο της πτώσης τζίρου για τους 3 πρώτους μήνες του 2021 και προαιρετική ισχύ του μέτρου για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με παράλληλη επιδότηση του 50% του ποσού της μείωσης για τους ιδιοκτήτες.

ΣT) Τη θέσπιση προγράμματος τετράμηνης επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών από το κράτος μετά το τελικό άνοιγμα των καταστημάτων, κατά το πρότυπο στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, με σκοπό να στηριχθούν οι θέσεις εργασίας μέχρι να επανέλθουμε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς και να αποφύγουμε απολύσεις ή λουκέτα.

Ζ) Αναστολή δόσεων δανείων έως και το Μάρτιο του 2021 και επαναλειτουργία του προγράμματος επιδότησης τόκων δανείων, όπως ίσχυσε και στο πρώτο lockdown.

Η) Άμεση δημιουργία χορηγικού δανείου με ευνοϊκούς όρους και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, που θα υποχρεώνει τις τράπεζες να το προσφέρουν σε επιχειρήσεις κάθε μορφής, με τζίρο έως 250.000€, βασισμένο στην πρόταση του Ε.Σ.Α που έχει εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη του Υφυπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Ι. Τσακίρη και της προέδρου της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κας Α. Χατζηπέτρου.

Θ) Δημιουργία ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ, που θα αφορά στην ψηφιακή αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή στις νέες ανάγκες της αγοράς που διαμόρφωσε η πανδημία του covid-19 στις εμπορικές επιχειρήσεις.

Ι) Δημιουργία ειδικής ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων σε ΔΕΚΟ και σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής κοινής ωφέλειας.

ΙΑ) Οι εταιρίες που αύξησαν τον τζίρο τους εν μέσω κρίσης λόγω κορωνοϊού να καταβάλουν εφάπαξ εισφορά 1% επί αυτής της αύξησης του τζίρου του 2020.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ