ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξενόφος: Έρχονται σημαντικές αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις

Ξενόφος: Έρχονται σημαντικές αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις
CNN

Σημαντικές αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις προανήγγειλε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Άρης Ξενόφος, μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics στο Μέγαρο Θεόδωρου Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας.

Στην εκδήλωση με τίτλο «Το Μέλλον του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος» εκτός από τον κ. Ξενόφο μετείχαν ο Reza Moghadam αντιπρόεδρος παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου της Morgan Stanley, ο Γιώργος Κάτσικας της UBS, ο Ιωσήφ Κιουρούκογλου της Bank of America Merrill Lynch, ο Γεώργιος Τριανταφύλλου της Goldman Sachs και ο Alex Pretzner της Citi.

Ο Reza Moghadam, ο οποίος έχει συνδεθεί με το ελληνικό Μνημόνιο, καθώς από το Νοέμβριο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014 ήταν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ερωτήθηκε για το ζήτημα του ελληνικού χρέους και το πώς αυτό επηρεάζει το τραπεζικό περιβάλλον και αναγνώρισε πως υπάρχει διασύνδεση.

«Το απόθεμα χρέους είναι πρόβλημα. Εάν ρυθμιστεί το χρέος οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο εύκολα. Ωστόσο, το ζήτημα είναι πολιτικό καθώς σε κάποιες πρωτεύουσες εκφράζονται αντιρρήσεις για το ενδεχόμενο αυτό», είπε και προσέθεσε πως ο αναθεώρησε πολλές απόψεις τους για την λειτουργιά της αγοράς όταν έφυγε από το ΔΝΤ.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ευρωπαϊκή οικονομία χρειάστηκε 8 χρόνια για να επιστρέψει στα επίπεδα προς κρίσης και θέλοντας να αναδείξει τη σχέση των μη εξυπηρετουμένων δανείων με τους ρυθμούς ανάπτυξης είπε σχηματικά πως «η κακή ανάπτυξη οδηγεί σε κακά δάνεια» (Bad growth leads to bad loans).

Μιλώντας στην εκδήλωση του LSE ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ τόνισε πως τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα αγγίζουν το 50% των συνολικών χορηγήσεων και πως το 15% αυτών ανήκει σε στρατηγικούς κακοπληρωτές, ήτοι σε δανειολήπτες που αν και μπορούν δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους.

Στα στοιχεία αισιοδοξίας είπε πως περιλαμβάνονται το υψηλό ποσοστό προβλέψεων και καλύψεων που διαθέτουν οι τράπεζες για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ότι προχωρά η δημιουργία για πρώτη φορά ενός αποτελεσματικού πλαισίου διαχείρισης.

Ο ίδιος αν και δέχθηκε ερώτηση από την πρώην εκπρόσωπο της Ελλάδος στο ΔΝΤ Μιράντα Ξαφά για την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ειδικά για το εάν διασφαλίσθηκαν τα συμφέροντα του Δημοσίου υποστήριξε πως ήταν μια επιτυχημένη διαδικασία, καθώς δεν οδήγησε σε αύξηση του δημοσίου χρέους.

Ερωτηθείς από τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα για το ρόλο του ΤΧΣ τα τελευταία τρία χρόνια και τη λειτουργία του έως επόπτη των τραπεζών , ο κ. Ξενόφος δεν θέλησε να αναφερθεί στα πεπραγμένα προκατόχων του απεκάλυψε ωστόσο πως η εν εξελίξει διαδικασία αξιολογησης των τραπεζικών διοικήσεων θα οδηγήσει σε μεγάλες αλλαγές στη διακυβέρνηση των τραπεζών. «Θα επέλθουν σημαντικές αλλαγές στις τραπεζικές διοικήσεις», είπε.

Ο Alexander Pretzner Managing Director της Citi απέδωσε την πώληση των μετοχών των τραπεζών της ευρωπαϊκής περιφέρειας το τελευταίο δίμηνο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις εξασφαλίσεις με τις οποίες είναι συνδεδεμένα τα ενυπόθηκα δάνεια τους.

Όπως είπε το δείκτης Texas Ratio, ο οποίος υπολογίζεται διαιρώντας την τιμή των μη εξυπηρετούμενων περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας (μη εξυπηρετούμενα δάνεια + ακίνητη περιουσία) από το άθροισμα των ενσώματων κεφαλαίων κοινών μετοχών και τις προβλέψεις της, είναι στις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας πολύ υψηλός.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι πιο συμφέρουσα για τις ελληνικές τράπεζες από ότι η πώληση τους και επεσήμανε πως «υπάρχει αξία στην ανάκτηση των κόκκινων δανείων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ