ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης
Κρίσιμες οι σημερινές διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο EUROKINISSI/ΚΩΣΤΗΣ ΦΑΡΑΖΟΥΛΗΣ

Οι φορολογικές κλίμακες μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών, ατομικών επιχειρήσεων και αγροτών, αλλά και η νέα εισφορά αλληλεγγύης θα εξεταστούν σήμερα το απόγευμα στη συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εξετάσουν μαζί με τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM το περιεχόμενο των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης για τη φορολογική μεταρρύθμιση και κυρίως τα σημεία στα οποία ακόμη δεν έχει υπάρξει σύγκληση.

Στη φορολογία εισοδήματος η κυβέρνηση έχει προτείνει ένα σχέδιο που προβλέπει την καθιέρωση ενιαίας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και τους αγρότες και μια νέα κλιμακωτή εισφορά αλληλεγγύης.

Δεν έχει ξεκαθαρισθεί το εάν η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο έως 9.500 ευρώ θα παραμένει ανέγγιχτη, καθώς οι θεσμοί θέλουν το αφορολόγητο να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα για να διευρυνθεί η φορολογική βάση. Η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης για την κλίμακα των μισθωτών προβλέπει για εισόδημα έως 25.000 συντελεστή 22%, για εισόδημα από 25.001 έως 35.000 συντελεστή 32%, για εισόδημα από 35.001 έως 60.000 συντελεστή 42% και για εισόδημα από 60.001 και πάνω συντελεστή 60%.

Η κλίμακα των ελευθέρων επαγγελματιών θα αντικατασταθεί από την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων, χωρίς την παροχή έκπτωσης έως 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο.

Αλλά και για τη φορολόγηση των ενοικίων η κυβέρνηση προτείνει μικρές αλλαγές. Για εισόδημα έως 12.000 ευρώ προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από 11% σε 15%, για εισόδημα από 12.001 έως 40.000 αύξηση του συντελεστή από 33% σε 35% και για εισόδημα από 40.001 και πάνω επιβολή νέου συντελεστή 45%.

Ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας

Ως προς την ανασυγκρότηση της αγροτικής οικονομίας αναμένεται να παρουσιαστεί στους δανειστές το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης της Αγροτικής Οικονομίας, το οποίο επιδιώκεται να ενταχθεί στο ευρύτερο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που θα παρουσιαστεί την άνοιξη.

Το Στρατηγικό Σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, στοχεύει στην αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του πρωτογενούς τομέα, επαναπροσανατολίζοντας την ελληνική αγροτική οικονομία σε ποιοτικά και ανταγωνιστικά αγροτικά προϊόντα με στόχο την επάρκεια τροφίμων της χώρας αλλά και τις εξαγωγές.

Επιπλέον ενθαρρύνει τις συνεταιριστικές μορφές οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής και διευκολύνει τη χρηματοδότηση αγροτικών δραστηριοτήτων, με διάφορες μορφές, καθώς και μέσω των κοινοτικών πόρων του Προγράμματος Αγροτική Ανάπτυξη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ