ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί επανέφεραν το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων

Οι θεσμοί επανέφεραν το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τη θέση ότι οι βελτιωμένες μακροοικονομικές προβλέψεις θα καταστήσουν λιγότερο επιτακτική τη λήψη δημοσιονομικών μέτρων το 2016 παρουσίασαν στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης στη συνάντηση που είχαν σήμερα για τα δημοσιονομικά.

Κυβερνητικό στέλεχος που μετείχε στη συνάντηση ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της πως οι δύο πλευρές αντάλλαξαν προτάσεις για μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με την απόδοση μέτρων του προϋπολογισμού 2016 και τη φορολογία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM επανέφεραν το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου μισθωτών και συνταξιούχων το οποίο είναι σήμερα στα 9.550 ευρώ, υποστηρίζοντας πως ο περιορισμός του θα οδηγήσει σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Όπως απεκάλυψε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου οι θεσμοί πρότειναν το έμμεσο αφορολόγητο που ισχύει σήμερα μέσω της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ να μετατραπεί σε άμεσο αφορολόγητο, δηλαδή να μην επιβάλλεται καθόλου φόρος για ένα ποσό εισοδήματος και κάτω (π.χ. 4.000 ευρώ).

Η κυβέρνηση θεωρεί πως από τη στιγμή που η οικονομία το 2015 δεν σημείωσε την ύφεση που αρχικά αναμενόταν και από τη στιγμή που η επίπτωση στο ΑΕΠ του 2016 θα είναι μικρότερη αυτό οδηγεί αυτομάτως σε υψηλότερα έσοδα καθώς οι ελαστικότητες είναι πιο υψηλές.

Ερωτηθείς για το εάν τα μέτρα που έχουν εγγραφεί στο φετινό προϋπολογισμό από τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων 320 εκατ. ευρώ θα ληφθούν το κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε πως «η συζήτηση εξελίσσεται αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση».

Όπως έγινε γνωστό θεσμοί και οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα έχουν το Σάββατο νέα συνάντηση για τα φορολογικά, ενώ το αυριανό πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 11 το πρωί συζήτηση για τα χρηματοπιστωτικά, στις 2.30 θα εξεταστούν θέματα ανταγωνιστικότητας και σχετικά με τα κλειστά επαγγέλματα και στις 6 το απόγευμα θα γίνει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργο Πιτσιλή για τον νέο φορέα δημοσίων εσόδων.

Στη συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου με τους επικεφαλής των κλιμακίων στην οποία μετείχε και ο κ. Τσακαλώτος εξετάσθηκαν θέματα που αφορούν στη φορολόγηση των αγροτών και στην αναμόρφωση της κοινωνικής ασφάλισης στον αγροτικό τομέα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ