ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Εκταμιεύτηκε η δόση των 644 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα

ESM: Εκταμιεύτηκε η δόση των 644 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα
INTIME

O Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ολοκλήρωσε τη μεταβίβαση στην Ελλάδα ποσού 644,42 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα (SMP/ANFA), όπως αναφέρει ο ESM σε ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter.

Πρόκειται για την τέταρτη τέτοια μεταφορά πόρων στην Ελλάδα στο πλαίσιο των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που συμφωνήθηκαν το 2018. Την εκταμίευση της δόσης ενέκρινε το Eurogroup μετά από θετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Έως 12 δισ. ευρώ ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου από τις αγορές το 2021

Η Ελλάδα σκοπεύει να δανειστεί 10 με 12 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χρέους το 2021, περίπου όσο και το 2020, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τη συνεχή παρουσία της στις αγορές χρέους. Αυτό δήλωσαν στο Reuters δυο κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η Ελλάδα εξέδωσε φέτος επταετή, δεκαετή και 15ετή κρατικά ομόλογα, αντλώντας συνολικά 12 δισ. ευρώ, ενώ ωφελήθηκε από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που έφερε το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

«Θέλουμε να αντλήσουμε περίπου 10-12 δισ. ευρώ το 2021, με νέες εκδόσεις ομολόγων που θα έχουν λήξεις μικρότερες και μεγαλύτερες των 10 ετών», ανέφερε στο Reuters κυβερνητική πηγή.

Η Ελλάδα επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, μετά τον πολύχρονο αποκλεισμό της λόγω της κρίσης χρέους, από την οποία τελικά εξήλθε τον Αύγουστο του 2018. Δοκίμασε τα νερά με λίγες εκδόσεις ομολόγων μέχρι το τέλος του 2019, όταν ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε ένα πλήρες πρόγραμμα δανεισμού για το 2020, για πρώτη φορά από τότε που αποκλείστηκε από τις αγορές το 2009.

«Θέλουμε μια συνεχή παρουσία στις αγορές με τουλάχιστον μια έκδοση κάθε τρίμηνο για τους επόμενους 15 μήνες», ανέφερε η δεύτερη κυβερνητική πηγή.

Η Ελλάδα είδε το κόστος δανεισμού της να υποχωρεί στο 0,6% από περίπου 2,5% στα δεκαετή ομόλογα, από τότε που συμπεριλήφθηκε στο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ. Η χώρα έχει συγκεντρώσει ένα «μαξιλάρι» ρευστότητας περίπου 35 δισ. ευρώ, αρκετό για να καλύψει τουλάχιστον δυο χρόνια χρέους που ωριμάζει, υπό την προϋπόθεση πως θα υπάρξει μετακύλιση εντόκων γραμματίων.

Το επόμενο έτος πρέπει να αποπληρώσει κεφάλαιο χρέους που ωριμάζει ύψους 6 δισ. ευρώ και τόκους 5,5 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ