ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή για τον Δεκέμβριο

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι σε αναστολή για τον Δεκέμβριο
ΙΝΤΙΜΕ

Αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου από πληττόμενες επιχειρήσεις ενώ η πληρωμή για τους εργαζόμενους σε κλειστές επιχειρήσεις ενδέχεται να καταβληθεί λίγο νωρίτερα ίσως και μέσα στον τρέχον έτος, όπως έγινε και με τις αναστολές Νοεμβρίου.

Η πληρωμή των εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις είναι πιο εύκολη διαδικασία για το υπουργείο Εργασίας καθώς γνωρίζει ήδη ποιες επιχειρήσεις έμειναν κλειστές και ποιες άνοιξαν μέσω του click away

Oι αιτήσεις για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου ολοκληρώνονται στις 31 Δεκεμβρίου 2020 για κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων τους.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή τον Δεκέμβριο δικαιούται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για 30 ημέρες αναστολής ή 18 ευρώ για κάθε ημέρα αναστολής της σύμβασης εργασίας τους.

Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση για την αποζημίωση ειδικού σκοπού στο supportemployees.services.gov.gr θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Σε περίπτωση όμως που έχουν υποβάλλει στο παρελθόν υπεύθυνη δήλωση τότε δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή.

Οι επιχειρήσεις – εργοδότες προβαίνουν είτε σε αρχική δήλωση των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε αναστολή για πρώτη φορά, είτε σε εκ νέου δήλωση των εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται ξανά σε αναστολή, είτε βεβαιώνουν ότι παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους που έχουν ήδη τεθεί σε αναστολή στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών τους στοιχείων και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, τα οποία αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ). Επίσης, δηλώνουν και το αν μισθώνουν κύρια κατοικία, καθώς και τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μίσθιου ακινήτου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ