ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελλάκτωρ: Επί ποδός πολέμου πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση

Ελλάκτωρ: Επί ποδός πολέμου πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση

Σε παιχνίδι για γερά νεύρα έχει μετατραπεί η διεκδίκηση του ελέγχου της Ελλάκτωρ, μια και οι δύο πλευρές, η ολλανδική Reggeborgh Invest και η εταιρεία Invesco, συμφερόντων των εφοπλιστών κ. Γ. Καϋμενάκη και Δ. Μπάκου παίρνουν θέσεις μάχης ενόψει της Γενικής Συνέλευσης που θα κρίνει το μέλλον της εταιρείας.

Μια Γενική Συνέλευση που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Ιανουαρίου με την αλλαγή διοίκησης και την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του CNNGreece, η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη σχεδιάζει να ζητήσει παράταση 20 ημερών ώστε η “D-day” να μεταφερθεί στις 27 Ιανουαρίου.

Οι αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο στο «σήριαλ» πάντως δεν προέρχεται από κάποιον από τους δύο διεκδικητές αλλά αφορά το νυν διοικητικό συμβούλιο της Ελλάκτωρ, από το οποίο παραιτήθηκαν ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης και ο κ. Μιχαήλ Κατούνας, Ανεξάρτητο - Μη Εκτελεστικό Μέλος. Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, η παραίτηση του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντσης, αδερφού του Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρείας κ. Αναστάσιου (Σάκη) Καλλιτσάντση ήρθε ως αποτέλεσμα «των επανειλημμένων διαφωνιών σε διάφορα ζητήματα εντός του διοικητικού συμβουλίου».

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «μετά την παραίτηση του Δημήτρη Καλλιτσάντση δίνεται οριστικά τέλος στις διαφορικές απόψεις που είχαν εκφραστεί εσωτερικά και επηρέαζαν τη λειτουργία του Ομίλου». Παράλληλα, όπως αναφέρουν στο CNNGreece, είναι ζήτημα ημερών ή ακόμη και ωρών να ανακοινωθούν τα πρόσωπα που θα τους αντικαταστήσουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, με το οποίο και η Ελλάκτωρ θα κινηθεί μέχρι την κρίσιμη Γενική Συνέλευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Reggeborgh Invest έχει ήδη ανακοινώσει τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου που θα προτείνει κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, «ανοίγοντας τα χαρτιά της» σε αυτό το μέτωπο. Συγκεκριμένα, η Reggeborgh προτείνει για την θέση του προέδρου και μη εκτελεστικού μέλους του ΔΣ τον δικηγόρο και νομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Γιώργο Μυλωνογιάννη.

Για τη θέση του Αντιπροέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου προτείνει τον κ. Άρη Ξενόφο, μέχρι σήμερα εκτελεστικό πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ. Το Διοικητικό Συμβούλιο συμπληρώνουν οι κ.κ. Δημήτριος Κονδύλης (Εκτελεστικό Μέλος), Κωνσταντίνος Τούμπουρος (Κωνσταντίνος Τούμπουρος) και Αθηνά Χατζηπέτρου (Ανεξάρτητο – Μη Εκτελεστικό Μέλος).

Στον αντίποδα, η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη δεν έχει ακόμα ανακοινώσει τα πρόσωπα που προτείνει ή αν συντάσσεται με το υπάρχον Διοικητικό Συμβούλιο, όπως θα προκύψει μετά την αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, το ζήτημα του προτεινόμενου Διοικητικού Συμβουλίου είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους οι εφοπλιστές θα ζητήσουν την παράταση των 20 ημερών.

Η μάχη των μετοχών

Παράλληλα, αμείωτη μαίνεται η μάχη των δύο διεκδικητών σε επίπεδο μετοχών, καθώς εν τέλει αυτό που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θα αποφασίσει για την τύχη της εταιρείας.

Η Reggeborgh Invest ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πλέον το ποσοστό που ελέγχει άμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελλάκτωρ ανέρχεται σε 14,17% ενώ επιπλέον διατηρεί το δικαίωμα άσκησης δικαιώματος αγοράς για επιπλέον 12,54% από την οικογένεια Μπόμπολα, το οποίο εφόσον ασκηθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της άμεσης συμμετοχής της στο 26,7218%. Μάλιστα, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι στην πράξη το ποσοστό που θα συνταχθεί μαζί της κατά τη γενική συνέλευση θα είναι σαφώς μεγαλύτερο, ξεπερνώντας ακόμη και το 35%. Εντούτοις, άγνωστο παραμένει αν η συμμετοχή της θα φτάσει το 33,3%, καθώς από αυτό το ποσοστό και πάνω θα πρέπει να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της εταιρείας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, χρηματιστηριακές πηγές αναφέρουν ότι η Reggeborgh Invest συνεχίζει τις αγορές μετοχών και δεν αποκλείεται να «πατήσει γκάζι» πριν την κρίσιμη Γενική Συνέλευση. Επίσης, κρίσιμος παράγοντας είναι το αν θα ασκήσει ή όχι το Calloption για το ποσοστό του 12,54% της οικογένειας Μπόμπολα και αν αυτό θα γίνει πριν τη Γενική Συνέλευση.

Στην αντίπερα όχθη, η πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη ανακοίνωσε τη δεσμευτική συμφωνία με τους κ.κ. Δημήτρη και Αναστάσιο Καλλιτσάντση προκειμένου να αγοράσει από τους τελευταίους μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 18,3346% της εταιρείας.

Η δεσμευτική συμφωνία προβλέπει ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα πραγματοποιηθεί μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, ανεβάζοντας το ποσοστό της Invesco Finance, που ελέγχουν οι δύο εφοπλιστές, στο 23,3348% των μετοχών της Ελλάκτωρ.

Αντίστοιχα, το ποσοστό των αδερφών Καλλιτσάντση θα μειωθεί στα επίπεδα του 2% περίπου.

Όσο για τους υπόλοιπους «παίκτες», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, οι τράπεζες που κατέχουν ποσοστό στην Ελλάκτωρ κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνουν ουδέτερες ενώ «γρίφος» παραμένει η στάση που θα κρατήσει ο εφοπλιστής κ. Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος κατέχει ποσοστό περίπου 5% στην Ελλάκτωρ. Σημειώνεται ότι στο παρελθόν ο κ. Διαμαντίδης είχε ταχθεί υπέρ της πλευράς Καλλιτσάντση κατά τη διάρκεια του Change4Ellactor, όμως, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, μολονότι εφοπλιστής δεν είναι δεδομένο ότι τώρα θα ταχθεί με την πλευρά Μπάκου-Καϋμενάκη.

Ο «γρίφος» της επόμενης μέρας

Τέλος, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς στο CNN Greece, ανεξάρτητα από την έκβαση της υπόθεσης, η επόμενη ημέρα της Ελλάκτωρ θα έχει ακόμη έναν μεγάλο γρίφο.

Η πλευρά που θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη Γενική Συνέλευση θα κληθεί να συνυπάρξει με έναν μέτοχο μειοψηφίας με ποσοστό τουλάχιστον 25%, ο οποίος θα έχει και λόγο στην εταιρεία. Εκτός εάν, όπως τονίζουν με νόημα, υπάρξει προαιρετική δημόσια πρόταση και ο «ηττημένος» αποχωρήσει με σημαντικά κεφαλαιακά κέρδη, ή αν βρεθεί modusoperandiμε τις δύο πλευρές να μοιράζονται κάποιες από τις δραστηριότητες της εταιρείας.

Κάτι όμως που θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αφού ανακηρυχθεί ο νικητής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ