ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι φέρνει το 2021 για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια

Τι φέρνει το 2021 για τα στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν εντός του 2021 εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες αλλά και επιχειρήσεις, καθώς είναι ζήτημα χρόνου να αλλάξουν τα δεδομένα στην αποπληρωμή των δανείων τους.

Και αυτό γιατί, εν μέσω πανδημίας, περισσότερα από 400.000 επιχειρηματικά δάνεια αξίας άνω των 25 δισ. ευρώ έχουν μπει σε αναστολή, ενώ ταυτόχρονα «τρέχει» και το πρόγραμμα «Γέφυρα» που αφορά κρατική ενίσχυση για την πληρωμή στεγαστικών δανείων στο οποίο συμμετέχουν περισσότεροι από 25.000 δικαιούχοι.

Όπως αναφέρουν στο CNN Greece τραπεζικά στελέχη, ζητούμενο είναι να δοθεί το απαραίτητο «οξυγόνο» στην αγορά τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2021 όταν και αναμένεται να επανέλθει σε μια κανονικότητα η οικονομία. Από την άλλη, αναγνωρίζουν ότι το πάγωμα των δόσεων και οι υπόλοιπες ρυθμίσεις δεν μπορούν να διατηρηθούν επ’ άπειρον, ενώ ταυτόχρονα φοβούνται ότι η επέκτασή τους θα δημιουργήσει εκ νέου μια κουλτούρα μη πληρωμών η οποία θα αποβεί ολέθρια για το τραπεζικό σύστημα.

Με βάση εξάλλου την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) η αναστολή πληρωμής των δόσεων δεν μπορεί να ισχύει επ’ άπειρον, αλλά –εκτός εξαιρέσεων που δίνονται μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις- έχει μέγιστη διάρκεια εννέα μηνών.

Αυτό σημαίνει ότι τα χιλιάδες δάνεια που «πάγωσαν» κάποια στιγμή μέσα στο 2020 θα πρέπει να ξεκινήσουν να αποπληρώνονται, έστω και τμηματικά, εντός του 2021. Και με δεδομένο ότι οι περισσότερες αναστολές έγιναν την Άνοιξη και το Καλοκαίρι του 2020, τα δάνεια αυτά θα πρέπει να «πρασινίσουν» ξανά το πρώτο ή το πολύ το δεύτερο τρίμηνο του 2021. Σημειώνεται ότι ο περιορισμός αυτός δεν αφορά τον τουριστικό κλάδο, καθώς εδώ τα μορατόρια έχουν διάρκεια άνω των 12 μηνών, ισχύει όμως για όλη την υπόλοιπη αγορά.

Το γεγονός αυτό προκαλεί ήδη «πονοκέφαλο» στα τραπεζικά επιτελεία, καθώς γνωρίζουν ότι πρέπει να βρουν τον τρόπο μην «κοκκινίσουν» τα δάνεια αυτά. Από την άλλη, αναγνωρίζουν ότι στην τρέχουσα συγκυρία είναι ανέφικτο να ζητήσεις από κάποιον να πληρώσει το 100% της δόσης του από τη μια ημέρα στην άλλη. Γι’ αυτό και έχουν ήδη στο συρτάρι τους νέα τραπεζικά προϊόντα που προβλέπουν τμηματική αποπληρωμή που ξεκινά ακόμα και από το 20% ή και το 30% της αρχικής δόσης, με το ποσοστό να αυξάνεται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο ώστε να φτάσει στο 100% όταν εκτιμάται ότι θα επανέλθει πλήρως η κανονικότητα στην οικονομία.

Παράλληλα, οι τράπεζες εξετάζουν νέες γενιές ρυθμίσεων και σε υφιστάμενα δάνεια που δεν έχουν μπει σε μορατόρια πληρωμών, αλλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν. Πέρα από το «πάγωμα» της δόσης για το εννεάμηνο που προβλέπουν τα μορατόρια, εναλλακτικές είναι η τμηματική αποπληρωμή (σε ποσοστό από 30% έως 70% της αρχικής δόσης) ή ακόμη και η αποπληρωμή μόνο τόκων για κάποιο χρονικό διάστημα.

Τι θα συμβεί με τα στεγαστικά δάνεια

Ταυτόχρονα, στο μέτωπο των στεγαστικών δανείων, μετά και την επέκταση του «παγώματος» των οφειλών, οι δανειολήπτες έχουν περιθώριο μέχρι και τις 31/3/2021 ώστε να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους σε συνεργασία με τις τράπεζες και τις εταιρίες διαχείρισης προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Γέφυρα».

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα αφορά τόσο ενήμερα δάνεια που εξυπηρετούνται κανονικά όσο και ρυθμισμένα «κόκκινα» και προσφέρει στους δικαιούχους κρατική επιδότηση της δόσης του δανείου τους, συνολικής διάρκειας 9 μηνών.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι του προγράμματος ξεπερνούν ήδη τους 25.000, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ