ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κληρονομιές και γονικές παροχές: Η καταληκτική προθεσμία

Κληρονομιές και γονικές παροχές: Η καταληκτική προθεσμία
Φωτογραφία αρχείου ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Παρατείνεται μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου 2021 η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, η οποία έληγε εντός του Νοεμβρίου ή λήγει εντός του Δεκεμβρίου, καθώς και των δηλώσεων των οποίων μέσα στους μήνες αυτούς έληγε ή λήγει η τρίμηνη προθεσμία για υποβολή αίτησης παράτασης, ανεξάρτητα αν έχει υποβληθεί.

Σύμφωνα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, για όσες περιπτώσεις η αρχική (εξάμηνη ή ετήσια) προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, έληγε ή λήγει από την 27η Νοεμβρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2020, αφετηρία της τρίμηνης προθεσμίας για υποβολή αίτησης παράτασης αποτελεί η νόμιμη λήξη της εξάμηνης ή ετήσιας προθεσμίας κατά περίπτωση.

Σημειώνεται πως αφορολόγητες είναι οι γονικές παροχές ακινήτων αξίας έως 150.000 ευρώ. Εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία τότε το αφορολόγητο όριο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ για τον άγαμο και ανεβαίνει στις 250.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Σχετικά με τις χρηματικές δωρεές από γονείς προς τα παιδιά για αγορά πρώτης κατοικίας αφορολόγητα είναι τα ποσά έως 150.000 ευρώ ενώ για μεγαλύτερα επιβάλλεται φόρος με κλιμακωτούς συντελεστές από 1% έως 10%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ