ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό

Κρίσιμες διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κορυφώνονται το Σάββατο οι σκληρές διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για ασφαλιστικό, διοικητική μεταρρύθμιση και όλα τα τα ανοικτά ζητήματα. 

Οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους πιστωτές θα ξεκινήσουν με τη διοικητική μεταρρύθμιση (10.30) και το ασφαλιστικό (11.30).

Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς με αντικείμενο το δημοσιονομικό πλαίσιο, αντί των 15.00 που είχε αρχικά ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM πρότειναν τη μείωση του ύψους του εισοδήματος που παραμένει αφορολόγητο από τα 9.550 ευρώ στις 7.000 ευρώ, είτε εναλλακτικά τη μείωση της έκπτωσης φόρου που ισχύει σήμερα, σε μόλις 1.700 ευρώ. Δηλαδή 400 ευρώ χαμηλότερα.

Η πρόταση αυτή επηρεάζει άμεσα όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 7.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή συνταξιούχους των 600 ευρώ και νέους ιδιωτικούς υπαλλήλους των 500 ευρώ. Να σημειωθεί πως με το υφιστάμενο σύστημα το αφορολόγητο προστατεύει μισθούς και συντάξεις των 700 ευρώ.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που παίρνει 700 ευρώ το μήνα και δηλώνει 8.400 ευρώ το χρόνο, θα κληθεί να πληρώσει φόρο 280 ευρώ, όταν σήμερα είναι στο αφορολόγητο.

Ανεξάρτητη φορολογική διοίκηση

Το ζήτημα της πλήρους ανεξαρτητοποίησης της φορολογικής διοίκησης, αποτέλεσε το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων κατά τη σημερινή τελευταία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπάρχουν πλέον ανοιχτά ζητήματα με τους πιστωτές. Ωστόσο, ερωτηθείς για την πρόταση των εκπροσώπων των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, ανέφερε ότι αύριο η κυβέρνηση θα καταθέσει αντιπρόταση.

Κατρούγκαλος: «Μαχαίρι» σε συντάξεις άνω των 1300 ευρώ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατγρούγκαλος προανήγγειλε περικοπές σε όσους έχουν αθροιστικό εισόδημα από συντάξεις που υπερβαίνει τα 1300 ευρώ. Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λόγο για προστασία όσων το εισόδημα φτάνει μέχρι τα 1300 ευρώ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά μειώσεις για όσους ξεπερνούν το συγκεκριμένο όριο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι:

«δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα».

Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι μεγάλες αποκλίσεις έχουν σημειωθεί στο ασφαλιστικό σύστημα όπου οι δανειστές επιμένουν στην αναλογικότητα ενώ η ελληνική κυβέρνηση στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα την εθνική σύνταξη και τους συντελεστές αναπλήρωσης. Επιπλέον, στη ρύθμιση των ζητημάτων προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις αλλά και στις βελτιώσεις, όπως είπε, που προωθεί η κυβέρνηση για αγρότες, επιστήμονες και ελεύθερους επαγγελματίες.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ