ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος πτωχευτικός: Αγώνας δρόμου - Οι 52 ΚΥΑ και το πλάνο λειτουργίας

Νέος πτωχευτικός: Αγώνας δρόμου - Οι 52 ΚΥΑ και το πλάνο λειτουργίας
Όπως αναφέρουν στο CNN Greece πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν Pixabay

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβέρνηση, τράπεζες, οι εμπλεκόμενες ανεξάρτητες αρχές αλλά και οι εταιρείες διαχείρισης κόκκινων δανείων, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα εξαιρετικά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα του νέου πτωχευτικού νόμου.

Και μπορεί όλες οι πλευρές να συμφώνησαν επί της αρχής στη συνάντηση που έγινε στα τέλη του 2020, παρουσία και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, όμως, όπως αναφέρουν στο CNN Greece πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, τα δύσκολα τώρα αρχίζουν.

Ο λόγος, όπως εξηγούν, είναι πως τα χρονοδιαγράμματα είναι ασφυκτικά, ενώ ταυτόχρονα οι πιέσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εντείνονται, καθώς η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού θεωρείται προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειώνεται ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας προβλέπεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2021 για τις επιχειρήσεις και από την 1η Ιουνίου για τους ιδιώτες.

Με βάση τα παραπάνω, η εφαρμογή του νέου νόμου -ο οποίος ψηφίστηκε τον Οκτώβριο- αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση καθώς γνωρίζει ότι η πορεία της χώρας σε αυτό το μέτωπο βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μάλιστα, τα χρονοδιαγράμματα είναι ακόμη πιο ασφυκτικά, καθώς πλέον η Ελλάδα έχει συγκεκριμένους, μηνιαίους στόχους που πρέπει να εκπληρώσει σε μηνιαία βάση ώστε να παίρνει το «πράσινο φως» σε κάθε βήμα του έργου.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης το μήνυμα προς τις τράπεζες και τους servicers από τα κυβερνητικά χείλη ήταν ότι πρέπει να ξεχάσουν τις όποιες διαφωνίες είχαν κατά τη διαβούλευση και ότι πρέπει «να βάλουν πλάτη» τώρα που ο νέος πτωχευτικός είναι νόμος του κράτους.

Το «mission impossible» των 52 ΚΥΑ

Ανάμεσα στους πρώτους στόχους που πρέπει να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση εντός του Ιανουαρίου είναι να υπογραφούν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) που προβλέπονται από το νόμο για την εφαρμογή του. Διαδικασία καθόλου εύκολη, καθώς συνολικά απαιτούνται 52 (!) ΚΥΑ για να προχωρήσει η εφαρμογή εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Την ίδια στιγμή, προϋπόθεση αποτελεί επίσης η εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου (operational plan) για την ανάπτυξη της πλατφόρμας και των διαδικασιών που προβλέπονται από το νέο νόμο, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει. Σε αυτό το μέτωπο, τράπεζες και servicers έχουν δεσμευθεί ότι θα προσφέρουν τεχνογνωσία, ανθρώπινο δυναμικό αλλά και πόρους προκειμένου να διευκολύνουν τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση όμως, το έργο της PwC, η οποία και έχει αναλάβει την εκπόνηση του επιχειρηματικού σχεδίου είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένου και πάλι του εξαιρετικά σφιχτού χρονοδιαγράμματος.

Μάλιστα, πρόσωπα κοντά στη διαδικασία ανέφεραν ότι κατά πάσα πιθανότητα, πέραν της PwC θα απαιτηθεί η ύπαρξη ενός "project manager" ο οποίος θα έχει το ειδικό βάρος και σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου να συντονίσει το έργο, ασκώντας πιέσεις και σε πολιτικό επίπεδο ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να προλάβουν τα εξαιρετικά σφιχτά χρονοδιαγράμματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ