ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την Κυριακή συνάντηση οικονομικού επιτελείου με θεσμούς για δημοσιονομικά

Την Κυριακή συνάντηση οικονομικού επιτελείου με θεσμούς για δημοσιονομικά
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Αύριο στις 12:00 θα γίνει η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών για το δημοσιονομικό πλαίσιο, που είχε προγραμματιστεί να γίνει σήμερα το μεσημέρι.

Αντιθέτως, οι επικεφαλής των θεσμών συναντήθηκαν με τον Γ. Κατρούγκαλο στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων, οι αλλαγές στους συντελεστές αναπλήρωσης, η καθιέρωση χαμηλότερης εθνικής σύνταξης, οι μειώσεις στα εφάπαξ βοηθήματα και στα μερίσματα αλλά και το μειωμένο πλαφόν ανώτατης σύνταξης.

Συζητήθηκαν επίσης οι ενστάσεις για την εφαρμογή αλλαγών στις εισφορές αγροτών και αυτοαπασχολουμένων.

"Είπαμε τις απόψεις μας και θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση πάνω σε αυτά" τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος μετά τη συνάντηση υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι η διαπραγμάτευση είναι σκληρή, αλλά σε καμία περίπτωση αγεφύρωτη.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί από τους δανειστές θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια.

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των επικουρικών συντάξεων, επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω ζήτημα θα συζητηθεί, όταν κλείσουν τα υπόλοιπα. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι για το συγκεκριμένο θέμα η ελληνική πλευρά και το ΔΝΤ βρίσκονται στα δύο άκρα της διαπραγμάτευσης.

Σε ερώτηση σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι "ένα θέμα που έχουν θέσει και που το έχουμε ακούσει ως κριτική, γενικότερα, είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης".

"Εσωτερικές διορθώσεις στην αρχιτεκτονική μας, που να μην καταλήγουν στο να επιβαρύνουν αυτούς που είναι πιο αδύναμοι, είμαστε διατεθειμένοι να τις κάνουμε", συμπλήρωσε.

Διαβάστε ακόμα:

Σκληρό παζάρι για τις περικοπές στις συντάξεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ