ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτωχευτικός, Ηρακλής ΙΙ και Γέφυρα ΙΙ στο τραπέζι κυβέρνησης και τραπεζών

Πτωχευτικός, Ηρακλής ΙΙ και Γέφυρα ΙΙ στο τραπέζι κυβέρνησης και τραπεζών
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα INTIME NEWS

Ο νέος Πτωχευτικός Νόμος, η επέκταση των κρατικών εγγυήσεων για τις τιλοποιήσεις των κόκκινων δανείων μέσω του σχεδίου Ηρακλής αλλά και η επέκταση του προγράμματος Γέφυρα για την επιδότηση δόσεων σε επιχειρήσεις είναι τα τρία φλέγοντα θέματα που βρίσκονται «στο τραπέζι» της κυβέρνησης και των τραπεζών.

Οι σχετικές διαπραγματεύσεις ξεκινούν σήμερα και αναμένεται να διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα, ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και των Θεσμών που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

«Αγώνας δρόμου» για το Νέο Πτωχευτικό

Αναλυτικά, το φλέγον θέμα που σχετίζεται με το νέο Πτωχευτικό Νόμο έχει να κάνει με την επιτάχυνση των διαδικασιών που απαιτούνται προκειμένου αυτός να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου. Κάτι που απαιτεί αρκετή προετοιμασία, καθώς, συνολικά, χρειάζονται 52 υπουργικές αποφάσεις αλλά και αρκετή προετοιμασία σε τεχνολογικό επίπεδο. Στο μέτωπο αυτό η κυβέρνηση νιώθει την «καυτή ανάσα» των δανειστών, καθώς υπάρχει πίεση προκειμένου να αποφευχθούν καθυστερήσεις και πλέον ο έλεγχος προόδου γίνεται σε μηνιαία, αν όχι εβδομαδιαία, βάση. Μάλιστα, πηγές των δανειστών έχουν ξεκαθαρίσει ότι η εφαρμογή του Νέου Πτωχευτικού νόμου αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκλειδώσουν τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Πράσινο φως» για τον Ηρακλή ΙΙ

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται το «πράσινο φως» των Θεσμών για το δεύτερο πακέτο εγγυήσεων του ελληνικού δημοσίου για την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων, γνωστό ως Ηρακλή ΙΙ. Ο πρώτος γύρος τιτλοποιήσεων ολοκληρώθηκε με επιτυχία εντός του 2020 οδηγώντας σε μείωση των NPEs κατά 32 δισ. ευρώ μέσω τιτλοποιήσεων με κρατικές εγγυήσεις ύψους 12 δισ. ευρώ. Έτσι, εν μέσω πανδημίας, ο Ηρακλής ΙΙ έχει κομβική σημασία, καθώς αναμένεται να συμπεριλάβει και μέρος της νέας γενιάς κόκκινων δανείων, ρίχοντας το συνολικό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Έρχεται Γέφυρα ΙΙ για επιχειρήσεις

Τέλος, στους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις αναμένεται να επεκταθεί το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων Γέφυρα, το οποίο μέχρι σήμερα αφορούσε μόνο στεγαστικά δάνεια. Η αγορά, αλλά και οι ίδιες οι τράπεζες αναμένουν με ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον τους όρους του προγράμματος, αλλά και τις προϋποθέσεις συμμετοχής, καθώς εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελέσει «σωσίβιο» για χιλιάδες επαγγελματίες στην τρέχουσα συγκυρία. Έτσι, και με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τίποτε δεν έχει «κλειδώσει», η Γέφυρα ΙΙ βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες, ώστε να πάρει σάρκα και οστά τις επόμενες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ