ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου – Η πληρωμή των δικαιούχων

Επίδομα 534 ευρώ: Πότε λήγει η προθεσμία για τις αναστολές Ιανουαρίου – Η πληρωμή των δικαιούχων
ΙΝΤΙΜΕ

Ξεκίνησε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου, η διαδικασία των δηλώσεων για το επίδομα των 534 ευρώ για την αναστολή συμβάσεων εργασίας του Ιανουαρίου.

Οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου άνοιξαν χθες τη Δευτέρα και μπορούν να επαναφέρουν στη δουλειά όλους ή τμήμα των εργαζομένων τους, καθώς ως πληττόμενες μπορούν να διατηρούν όσους εργαζόμενους θέλουν σε αναστολή σύμβασης, έως και το 100% αν παραμείνουν σε εθελοντική βάση κλειστές.

Έτσι, όσοι εργαζόμενοι παραμείνουν σε αναστολή ολόκληρο τον Ιανουάριο θα ολόκληρο το επίδομα των 534 ευρώ.

Αντίθετα, όσοι επανέλθουν στη δουλειά από για τις ανάγκες της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων δικαιούνται αποζημίωση για την περίοδο 1-17 Ιανουαρίου, δηλαδή 303 ευρώ.

Από σήμερα Τρίτη 19 Ιανουαρίου και έως τις 31 Ιανουαρίου θα μπορούν εργοδότες και εργαζόμενοι να υποβάλλουν τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Ιανουάριο, ώστε να λάβουν οι εργαζόμενοι το επίδομα των 534 ευρώ.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι αναμένεται να πληρωθούν τα 534 ευρώ για τον Ιανουάριο μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Φεβρουαρίου.

Όπως και στις προηγούμενες αναστολές, για κάθε ημέρα αναστολής η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι 17,8 ευρώ.

Οι δηλώσεις θα γίνουν «α λα καρτ», ανάλογα με το χρονικό διάστημα αναστολής λειτουργίας

Οι δηλώσεις υποβάλλονται ανάλογα με τα τοπικά, τα κλαδικά και το εθνικό lockdown καθώς οι επιχειρήσεις υποβάλλουν μια δήλωση για την περίοδο που είναι κλειστές με κρατική εντολή και δεύτερη δήλωση για την περίοδο που είναι ανοιχτές αλλά πληττόμενες.

Δεδομένου ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα αξιολογούνται κάθε εβδομάδα και οι αποφάσεις για το άνοιγμα ή κλείσιμο κλάδων και επιχειρήσεων λαμβάνονται ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεικτών, οι λίστες με τους κλειστούς και πληττόμενους ΚΑΔ διαμορφώνονται ανά εβδομάδα και προς το παρόν για την περίοδο 18 – 25 Ιανουαρίου.

Στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις είναι κλειστές με κρατική εντολή το σύνολο των εργαζομένων δηλώνεται υποχρεωτικά σε αναστολή σύμβασης. Αντίθετα, στην δήλωση για την περίοδο κατά την οποία οι επιχειρήσεις λειτουργούν αλλά πλήττονται, οι εργοδότες επιλέγουν ποιους και πόσους εργαζόμενους θα δηλώσουν σε αναστολή σύμβασης εργασίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ