ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία πριν τις 25 Μαρτίου βλέπει η κυβέρνηση

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

Την εκτίμηση ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς ακόμη και πριν τις 25 Μαρτίου αν και παραμένει πολύ τεχνική δουλειά που πρέπει να γίνει, εξέφρασε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης μετά τη σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM για το φορολογικά και τα δημοσιονομικά.

Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, κυβέρνηση και θεσμοί στοχεύουν στο ίδιο εισοδηματικό στόχο από τις παρεμβάσεις στη φορολογία , αλλά προσεγγίζουν με διαφορετικό τρόπο το ζήτημα. "Η πλευρά των θεσμών παρέλαβε την πρόταση για το φορολογικό και γίνεται εργασία σε τεχνικό επίπεδο", είπε.

Ενδεικτικά η κυβέρνηση δεν θέλει να μειωθεί το αφορολόγητο κάτω από τα 9.550 ευρώ, αλλά όπως παραδέχθηκε το εν λόγω στέλεχος θα είναι δύσκολο να αποφευχθεί η οποιαδήποτε μείωση. "Θα είναι επιτυχία αν καταφέρουμε να μην μειωθεί περισσότερο από 200-300 ευρώ η έκπτωση φόρου", τόνισε.

Ακόμη απεκάλυψε πως η κυβέρνηση επιθυμεί οι επιβαρύνσεις από τις αλλαγές στη κλίμακα να αφορούν σε όσους έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ωστόσο οι θεσμοί ζητούν οι επιβαρύνσεις να κατανεμηθούν σε χαμηλότερα εισοδήματα.

Πάντως σε αυτό το σημείο της διαπραγμάτευσης φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την ενιαία κλίμακα εισοδήματος μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών, για τη φορολόγηση των ενοικίων, αλλά και για τις αλλαγές στην εισφορά αλληλεγγύης.

Το θέμα της φορολόγησης των αγροτών δεν τίθεται ακόμη στο τραπέζι , καθώς θα εξεταστεί συνολικά με το ασφαλιστικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει συμφωνία με τους πιστωτές για το μακροοικονομικό σενάριο και συγκεκριμένα για το πόσο η ανάπτυξη θα καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού ώστε να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεονάσμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.

"Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών επεξεργάζονται τα στοιχεία αυτά μαζί με την ελληνική πλευρά", είπε και προσέθεσε πως η κυβερνηςη επιμένει στη θέση για δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ.

Το ίδιο στέλεχος απεκάλυψε πως συνεχίζουν να υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, αλλά τις έχουν παραμερίσει εξετάζοντας ένα κοινό σενάριο βάσης.

Όπως απεκάλυψε το ίδιο στέλεχος από την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις θα είναι καθημερινές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης