ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ - Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκια η ΕΚΤ - Τι είπε η Κριστίν Λαγκάρντ
ECB

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ κράτησε αμετάβλητο και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στα 1,85 τρισ. ευρω.

Ειδικότερα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επανέλαβε ότι αναμένει πως τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους ή σε χαμηλότερα επίπεδα έως ότου διαπιστώσει ότι οι προοπτικές για τον πληθωρισμό συγκλίνουν σθεναρά προς επίπεδο πλησίον, σε επαρκή βαθμό, αλλά κάτω του 2%, εντός του χρονικού ορίζοντα προβολής που εξετάζει και ότι αυτή η σύγκλιση αντανακλάται κατά τρόπο συνεπή στη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει παράλληλα τις αγορές στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω της πανδημίας (pandemic emergency purchase programme - PEPP), το συνολικό ποσό του οποίου ανέρχεται σε 1,85 τρισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα αύξησε το μέγεθος του προγράμματος κατά 500 δισ. ευρώ τον περασμένο Δεκέμβριο. Η ΕΚΤ θα διενεργεί τις αγορές στο πλαίσιο του PEPP μέχρι τουλάχιστον το τέλος του Μαρτίου 2022 και σε κάθε περίπτωση μέχρι να κρίνει ότι η φάση της κρίσης του κορωνοϊού έχει λήξει.

Οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP διενεργούνται με σκοπό να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης στη διάρκεια αυτής της πανδημίας, σημειώνει η ΕΚΤ ενώ επαναλαμβάνει ότι δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθούν όλα τα κεφάλαια του προγράμματος ή εάν χρειαστεί, μπορεί να αναπροσαρμόσει το πρόγραμμα.

Όπως αναφέρει, "αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού χωρίς να εξαντληθεί το συνολικό ποσό της χρηματοδότησης στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα καθαρών αγορών του προγράμματος PEPP, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί πλήρως. Κατά τον ίδιο τρόπο, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης για να συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού".

Αναφέρει ακόμα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει την επανεπένδυση των ποσών κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτώνται στο πλαίσιο του PEPP κατά τη λήξη τους τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023. Σε κάθε περίπτωση, η μελλοντική σταδιακή μείωση (roll-off) του χαρτοφυλακίου PEPP θα ρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθούν παρεμβολές στην ενδεδειγμένη κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.

Σημειώνει επίσης ότι θα συνεχιστεί η διενέργεια καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως. Το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να αναμένει ότι οι μηνιαίες καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού στο πλαίσιο του προγράμματος APP θα διενεργούνται για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο προκειμένου να ενισχυθεί η διευκολυντική επίδραση των επιτοκίων πολιτικής του και ότι θα λήξουν λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει επίσης να συνεχίσει να επανεπενδύει, πλήρως, τα ποσά από την εξόφληση τίτλων αποκτηθέντων στο πλαίσιο του προγράμματος APP κατά τη λήξη τους για παρατεταμένη χρονική περίοδο μετά την ημερομηνία κατά την οποία θα αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ και πάντως για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται αναγκαίο για τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών ρευστότητας και ενός διευκολυντικού, σε μεγάλο βαθμό, χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει άφθονη ρευστότητα μέσω των πράξεων αναχρηματοδότησης που διενεργεί. Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη σειρά στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ III) εξακολουθεί να αποτελεί ελκυστική πηγή χρηματοδότησης για τις τράπεζες, στηρίζοντας τη χορήγηση τραπεζικών δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Τέλος, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να προσαρμόσει καταλλήλως όλα τα μέσα που διαθέτει προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί προς επίπεδα συμβατά με την επιδίωξή του κατά τρόπο διαρκή, σύμφωνα με τη δέσμευσή του για συμμετρία, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ανέφερε πως η έναρξη των εμβολιασμών στην ευρωζώνη είναι ένα σημαντικό ορόσημο στην αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης, αλλά η πανδημία συνεχίζει να θέτει σοβαρά ρίσκα για τη δημόσια υγεία και την οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως είπε, η νέα αύξηση στα κρούσματα κορωνοϊού και τα παρατεταμένα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης διαταράσσουν σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα. Διευκρίνισε δε πως η δραστηριότητα στον τομέα της μεταποίηση συνεχίζει να επιδεικνύει ανθεκτικότητα, αλλά η δραστηριότητα στον τομέα των υπηρεσιών έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα, αν και μικρότερο από ότι στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Κατά την επικεφαλής της ΕΚΤ ο πληθωρισμός παραμένει εξαιρετικά χαμηλός λόγω της χαμηλής ζήτησης και των προβλημάτων στην αγορά εργασίας και στη βάση αυτή είπε πως η παροχή άπλετης δημοσιονομικής τόνωσης για να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης αποτελεί προτεραιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ