ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα Παιδιού: Πότε αρχίζουν οι πληρωμές για το 2021

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα Παιδιού: Πότε αρχίζουν οι πληρωμές για το 2021
Pixabay

Τον Μάρτιο του 2021 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού, με τον ΟΠΕΚΑ να σημειώνει ότι σκοπεύει να εκδώσει νέο δελτίο Τύπου με όλες τις αναγκαίες για του ενδιαφερόμενους πληροφορίες.

Η πρώτη δόση του 2021 υπολογίζεται να καταβληθεί στις 31 Μαρτίου 2021 σε όσους δικαιούχους θα έχουν υποβάλλει νέα αίτηση το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου 2021 και δικαιούνται το επίδομα με βάση το εισόδημα που έχουν δηλώσει στην τελευταία φορολογική δήλωση, δηλαδή με τα εισοδήματα του 2019.

Ωστόσο, με την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για το έτος 2020 που θα γίνει μέσα στο 2021 θα υπάρξει επανυπολογισμός του επιδόματος παιδιού που δικαιούται ο δικαιούχος.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού μπορούν να υποβάλουν την αίτηση Α21 στο σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou.

Τα ποσά

Ο προσδιορισμός των δικαιούχων γίνεται με εισοδηματικά κριτήρια ως εξής:

• Πρώτη κατηγορία έως 6.000 ευρώ
• Δεύτερη κατηγορία 6.001-10.000 ευρώ
• Τρίτη κατηγορία 10.001- 15.000 ευρώ

Το ποσό του επιδόματος εξαρτάται από τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και αφορά:

• Για την πρώτη κατηγορία 70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο, επιπλέον 70 ευρώ για το δεύτερο και άλλα 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε επιπλέον των 3 παιδιών

• Για τη δεύτερη κατηγορία 42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 42 ευρώ για το δεύτερο και 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο

• Για την τρίτη κατηγορία 28 ευρώ τον μήνα για το πρώτο παιδί, επιπλέον 28 ευρώ για το δεύτερο και επιπλέον 56 ευρώ για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής για το 2021

Σε έξι διμηνιαίες δόσεις θα καταβάλει και φέτος ο ΟΠΕΚΑ το επίδομα του παιδιού στους δικαιούχους.

Αναλυτικά, οι ημερομηνίες πληρωμής του επιδόματος παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ για το 2021 είναι οι παρακάτω:

Πρώτη δόση:
Στις 31 Μαρτίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η πρώτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και όλους όσους θα υποβάλουν αίτηση έως τα μέσα Μαρτίου.

Δεύτερη δόση:
Στις 31 Μαΐου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η δεύτερη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.

• Τρίτη δόση:
Στις 31 Ιουλίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τρίτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

• Τέταρτη δόση:
Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η τέταρτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

• Πέμπτη δόση:
Στις 30 Νοεμβρίου του 2021 αναμένεται να καταβληθεί η πέμπτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

• Έκτη δόση:
Πριν από την Πρωτοχρονιά αναμένεται να καταβληθεί η τελευταία και έκτη διμηνιαία δόση του επιδόματος για το 2021 στους δικαιούχους. Η πληρωμή αυτή αφορά τους μήνες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Ο ΟΠΕΚΑ υπενθυμίζει σε όλους τους ενδιαφερόμενους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Πώς υπολογίζεται


• με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020
• και με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση.

Προσοχή: Για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί.

Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο του ΟΠΕΚΑ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ