ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσοχή στις αγορές από Βρετανία! Πλέον έχουν δασμούς και ΦΠΑ

Προσοχή στις αγορές από Βρετανία! Πλέον έχουν δασμούς και ΦΠΑ
Pixabay

Δοκιμάσατε μετά την πρώτη Ιανουαρίου να κάνετε αγορές από το Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιώντας κάποια από τις γνωστές πλατφόρμες e-shop και είδατε επιπλέον και μεγάλες χρώσεις; Είναι φυσικό γιατί πλέον με την ολοκλήρωση της διαδικασίας του Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται τρίτη χώρα και εφαρμόζεται ότι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις να βάση τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα.

Ωστόσο, υπάρχει μια πρόβλεψη που θα πρέπει να ξέρουν όσοι αγοράζουν από τη Βρετανία και αναφερόμαστε κυρίως στους απλούς καταναλωτές που αγοράζουν από ηλεκτρονικά είδη μέχρι βιβλία, ρούχα κτλ.

Οι έμποροι και εισαγωγείς έχουν φροντίσει εδώ και καιρό να ενημερωθούν για το τι έχει αλλάξει με τις εισαγωγές τους.

Για τα εμπορεύματα λοιπόν που εισέρχονται στη χώρα από ο ΗΒ υποβάλλονται τελωνειακές διασαφήσεις ανεξάρτητα από την επιβολή ή μη δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.

Αναλυτική εγκύκλιος της ΑΑΔΕ για τις εισαγωγές εμπορευμάτων με ταχυδρομείο, όπως δηλαδή αγοράζουν οι περισσότεροι πολίτες από τις ψηφιακές πλατφόρμες αναφέρει ότι ισχύουν τα εξής:

Αποστολές εμπορευμάτων αξίας έως 22 ευρώ απαλλάσσονται από δασμό και ΦΠΑ, δεν απαιτούνται τελωνειακές διασαφήσεις, μετά τη διαλογή είναι ελεύθερα. Με λίγα λόγια αγοράζετε άφοβα μέχρι 22 ευρώ.

• Για αποστολές εμπορευμάτων αξίας άνω των 22 ευρώ και έως 150 ευρώ τηρούνται τελωνειακές διατυπώσεις, υποβάλλονται τελωνειακές διασαφήσεις, απαλλάσσονται από το δασμό και επιβάλλεται μόνο ΦΠΑ

Για αποστολές αξίας άνω των 150 ευρώ, επιβάλλεται δασμός και ΦΠΑ. Δεν επιβάλλεται δασμός εφόσον πρόκειται:

α) για εμπορεύματα εμπορικού χαρακτήρα τα οποία δικαιούνται μηδενικό προτιμησιακό δασμό.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο μηδενικός δασμός ισχύει για τα εμπορεύματα που είναι καταγωγής ΗΒ. Αν αυτό που θέλετε να αγοράσετε έχει εισαχθεί στη Βρετανία από την Κίνα, για παράδειγμα, θα πληρώσετε δασμό.

Όπως αν κάνετε την ίδια αγορά από την Κίνα.

Δοκιμάσαμε να αγοράσουμε δυο προϊόντα από το ebay όπως φαίνεται παρακάτω:

Αρχικά δοκιμάσαμε να αγοράσουμε ένα laptop από τη Βρετανία, αξίας 144,99 λιρών, δηλαδή 163 ευρώ. Από κάτω βλέπετε ότι έχει υπολογιστεί ο σχετικός δασμός καθώς το προϊόν δεν είναι προέλευσης ΗΒ.

Ακριβώς από κάτω δοκιμάσαμε να αγοράσουμε ένα κοστούμι αξίας επίσης άνω των 150 ευρώ και επειδή είναι βρετανικής προέλευσης δεν υπάρχει δασμός. Στην παραλαβή βέβαια θα πρέπει να πληρώσετε τον ΦΠΑ στα ΕΛΤΑ.

Για τη χορήγηση της προτιμησιακής μεταχείρισης υποβάλλεται αίτηση από τον εισαγωγέα, η οποία βασίζεται: α) σε βεβαίωση καταγωγής ή β) στη γνώση του ίδιου του εισαγωγέα.

β) για μικρές αποστολές μη εμπορικού χαρακτήρα για προϊόντα που αποστέλλονται ως μικρά δέματα από ιδιώτες σε ιδιώτες, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 500 ευρώ. Ο μηδενικός προτιμησιακός δασμός εφαρμόζεται εφόσον δηλώνονται ότι είναι καταγωγής ΗΒ και ότι ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για τους κανόνες καταγωγής και το Τελωνείο εισαγωγής δεν έχει αμφιβολία ως προς την ειλικρίνεια της δήλωσης αυτής.

Για όσους αναρωτιούνται αν κάνουν κάτι παραπάνω για να αγοράσουν από το ΗΒ η απάντηση είναι όχι. Όπως αναφέρει και η σχετική εγκύκλιος στην περίπτωση παραλαβής μέσω ΕΛΤΑ, υποβάλλεται διασάφηση για λογαριασμό του παραλήπτη και ειδοποιείται ο παραλήπτης για το ποσόν της οφειλής.

Με λίγα λόγια εσείς δεν κάνετε τίποτα, σας ειδοποιούν τα ΕΛΤΑ ή η ταχυδρομική για το έξτρα ποσό που θα πρέπει να πληρώσετε για εκτελωνισμό και ΦΠΑ.

Καλό θα ήταν πριν κάνετε μια μεγάλη αγορά από το ΗΒ, να κάνετε μια ερώτηση στα ΕΛΤΑ για το ύψος των δασμών το οποίο υπολογίζεται βάσει συγκεκριμένων πινάκων για να ξέρετε αν η αγορά σας συμφέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ