ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές Δηλώσεις 2016: Μέχρι τις 21 Μαρτίου ανοίγει το Taxisnet

Φορολογικές Δηλώσεις 2016: Μέχρι τις 21 Μαρτίου ανοίγει το Taxisnet

Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή οι τροπολογίες που εκκρεμούσαν προκειμένου να ανοίξει το Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών φέρονται να απάντησαν ήδη στις προτάσεις του επιτελείου της Καραγεώργη Σερβίας για το ζήτημα των δηλώσεων και πλέον οι διαδικασίες επιταχύνονται. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης εκτίμησε χθες πως οι τροπολογίες θα ψηφιστούν την Παρασκευή και οι δηλώσεις θα αρχίσουν να υποβάλλονται μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το αργότερο τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.

Σημειώνεται πως οι βασικές εκκρεμότητες για να ανοίξει το Taxisnet ήταν οι εξής :

  • Η επίλυση του τρόπου φορολογικής εξομοίωσης των ομόφυλων ζευγαριών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης με τους εγγάμους συζύγους και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Καθώς το Κράτος δεν μπορεί στην περίπτωση των ομόφυλων ζευγαριών να προσδιορίσει το ποιος θα είναι υπόχρεος υποβολής της δήλωσης ως ο «Σύζυγος» και ποιος είναι «Μέρος του Συμφώνου Συμβίωσης», γεννήθηκε ζήτημα νομικού χειρισμού της όλης υπόθεσης, ώστε να μην υπάρξει κάποια ατυχής παρέμβαση που θα προσκρούει στο Σύνταγμα και στον Αστικό Κώδικα. Τελικά αποφασίσθηκε η ιδιότητα του «Συζύγου» να δηλώνεται στην εφορία από όποιο εκ των δύο ομόφυλων συμβίων το επιθυμεί. Αυτό θα προβλέπει και η σχετική νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή.
  • Η εξαίρεση συγκεκριμένων φορολογουμένων από την τεκμαρτή φορολόγηση. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση είχε προτείνει όποιος έχει πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 φορολογείται να απαλλάσσεται από τον φόρο. Πλέον αυτό έγινε δεκτό και η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα ανανεωθεί.
  • Η μηναία εξόφληση του φόρου εισοδήματος. Στο ζήτημα της εξόφλησης των δόσεων της φορολογίας εισοδήματος, πρόταση του υπουργείου Οικονομικών ήταν να αντικατασταθούν οι διατάξεις που προβλέπουν ότι ο φόρος πληρώνεται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με νέες που θα προβλέπουν ότι ο φόρος θα εξοφλείται σε μηνιαίες δόσεις, η τελευταία εκ των οποίων την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι και θα περιορισθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. Η πρόταση φέρεται να έγινε δεκτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ