ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα ευκαιρία για δηλώσεις με κουρεμένα πρόστιμα

Αδήλωτα τετραγωνικά: Νέα ευκαιρία για δηλώσεις με κουρεμένα πρόστιμα
INTIME

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη δήλωση των «ξεχασμένων» τετραγωνικών σχεδιάζει να ανοίξει και πάλι η κυβέρνηση, δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στους πολίτες να εμφανίσουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους.

Η ΚΕΔΕ έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας για δηλώσεις αδήλωτων επιφανειών και το επόμενο διάστημα αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη στη Βουλή.

Η εκπρόθεσμη διόρθωση των τετραγωνικών θα συνοδεύεται με την επιβολή κουρεμένων προσαυξήσεων και προστίμων τα οποία όμως δεν θα υπερβαίνουν το 50% της αρχικής οφειλής.

Συγκεκριμένα, στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά θα επιβάλλεται προσαύξηση 20% επί της οφειλής για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης και 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο το 50%.

Παράλληλα, από τον Μάρτιο αναμένεται να λειτουργεί πιλοτικά η ψηφιακή μεταβίβαση ακινήτων, ενώ σχεδιάζεται μια νέα πλατφόρμα για τις μισθώσεις αλλά και ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα που θα παρακολουθεί την αγορά των ακινήτων και θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές αξίες με τις εμπορικές.

Για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας θα ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπουν:

-Στα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα να καταργηθεί η υποχρέωση δήλωσης των ιδιοκτητών, και από τον χρόνο διακοπής ρευματοδότησης, γνωστό στους δήμους από την online σύνδεση με τον ΔΕΔΔΗΕ, να ισχύει αυτόματη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, εφόσον είναι και κενά. Για το θέμα αυτό εξετάζεται μια συμβιβαστική λύση που θα καλύπτει του ιδιοκτήτες χωρίς να πλήττει τα έσοδα των δήμων.

- Στα εμβαδά που θα δηλώνονται για πρώτη φορά να επιβάλλεται προσαύξηση επί των οφειλών από 1.1.2020, ποσοστού 20% για το πρώτο εξάμηνο της καθυστέρησης, και επιπλέον 5% για κάθε επόμενο εξάμηνο, όπως ακριβώς ισχύει και στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων, και με ανώτατο όριο να φθάνει το 50%.

χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των ΟΤΑ να επανέλθει νομοθετικά στην πενταετία, που ισχύει σήμερα πλέον και για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ