ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τεχνικές δυσκολίες στην επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα εξωτερικού

Τεχνικές δυσκολίες στην επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα εξωτερικού

Νομικά και τεχνικά εμπόδια αναμένεται να συναντήσει το εγχείρημα της κυβέρνησης για επιβολή ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα εξωτερικού.

Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει πως όλοι όσοι έχουν ακίνητα στο εξωτερικό θα πρέπει να τα δηλώσουν στο περιουσιολόγιο και στο Ε9. Ωστόσο, πέρα από την εθελοντική συμμόρφωση των φορολογουμένων για τη δήλωση των ακινήτων εξωτερικού, ο μόνος τρόπος για να συλλεχθούν τα σχετικά στοιχεία είναι μέσω διακρατικής ανταλλαγής πληροφοριών.

Η σχετική διαδικασία είναι πολύ αργή και εγκυμονεί και τον κίνδυνο η τελική βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί να είναι παρωχημένη. Είναι ενδεικτικό πως τα σενάρια για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού έχουν βασισθεί σε δύο λίστες με έλληνες ιδιοκτήτες ακινήτων στο Λονδίνο οι οποίες είχαν σταλεί στην Αθήνα τα προηγούμενα χρόνια από τις φορολογικές αρχές της Βρετανίας.

Στην πρώτη λίστα αποτυπώνονται 200 ακίνητα ελλήνων ιδιοκτητών στο Λονδίνο και στη δεύτερη επιπλέον 3.000 ακίνητα. Ωστόσο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορολογικών αρχών πολλοί Έλληνες ιδιοκτήτες εκμεταλλεύθηκαν το ράλι της βρετανικής κτηματαγοράς την τελευταία διετία και πούλησαν τα ακίνητα αυτά, δηλώνοντας μάλιστα στις φορολογικές τους δηλώσεις τα σχετικά ποσά.

Σε κάθε περίπτωση στα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ εξωτερικού περιλαμβάνεται η καθιέρωση κλίμακας ετήσιου φόρου η οποία θα μπορεί να αγγίζει ακόμα και το 3%-4% ανάλογα με την αξία του ακινήτου, με ταυτόχρονο συμψηφισμό των φόρων που αποδόθηκαν στη χώρα στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.

Ένα εναλλακτικό σενάριο φέρει τον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που διαθέτουν οι Έλληνες στο εξωτερικό να αθροίζεται με αυτά που βρίσκονται εντός Ελλάδας ώστε να επιβάλλεται ένας φόρος στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Στην περίπτωση αυτή η επιβάρυνση καθίσταται υπέρμετρη καθώς αυξάνεται σημαντικά το άθροισμα της αξίας των ακινήτων και πέραν του αρχικού φόρου επί της αξίας του ακινήτου, ο ιδιοκτήτης θα επιβαρυνθεί και με συμπληρωματικό φόρο.

Νομικά γραφεία εξωτερικού και φοροτέχνες προειδοποιούν πάντως πως εάν ακολουθηθεί το δεύτερο σενάριο και προκύψουν επιβαρύνσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη το φόρο που έχει ήδη καταβάλει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου στο εξωτερικό τότε ενδεχομένως να ανοίξουν ακόμη και διακρατικές διαφορές και διενέξεις.

Το νέο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Σημειώνεται πως μέχρι τις 20 Οκτωβρίου 2015 το υπουργείο Οικονομικών θα έχει αποστείλει τα νέα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το έτος 2015, σε 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες, με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί έως και την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015.

Στο πλαίσιο αυτό δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου για τον τύπο και το περιεχόμενο της πράξης διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2015.

Στις περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις στα περιγραφικά στοιχεία ακινήτων, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατός ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, αυτά θεωρούνται μη δηλωθέντα. Στις περιπτώσεις αυτές, στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα αναγράφεται ειδική επισήμανση.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ στο τέλος του Οκτωβρίου 2015 είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2016.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ