ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch – Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αργεί το investment grade

Fitch – Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αργεί το investment grade
Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,1% φέτος, 2,8% το 2022 και χαμηλότερα επίπεδα έκτοτε AP Photo

Αισιόδοξος για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch, βάζοντας όμως «στον πάγο» τις προοπτικές αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας. Προβλέπει δε ρυθμό ανάπτυξης 5,1% φέτος, 2,8% το 2022 και χαμηλότερα επίπεδα έκτοτε.

Ταυτόχρονα, εκτιμά πως η πανδημία θα αυξήσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των εγχώριων τραπεζών, όχι όμως σε βαθμό που δεν θα είναι διαχειρίσμος από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν στελέχη της Fitch στα πλαίσια ειδικού webinar η Ελλάδα έχει μια σειρά από «μαξιλάρια» τα οποία και μπορούν να περιορίσουν τους κινδύνους ενώ σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης η δυναμική του χρέους παίζει μεγαλύτερο ρόλο σε σχέση με το απόλυτο ύψος του.

Επιπλέον, επικουρικά λειτουργεί το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο οποίο συμμετέχει η Ελλάδα.

Έτσι η χώρα μας εξασφαλίζει μείωση επιτοκίων για την εξυπηρέτηση του χρέους καθώς και μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα. Επιπλέον, το βάρος των τόκων που πληρώνει η Ελλάδα είναι χαμηλό καθώς οι διάρκειες των δανείων και άρα οι πληρωμές είναι πολύ μακροπρόθεσμες.

Διαχειρίσιμη η νέα γενιά κόκκινων δανείων

Αναφορικά με τις τράπεζες και τα «κορωνο-δάνεια» οι αναλυτές της Fitch εκτιμούν ότι η πανδημία επηρέασε σημαντικά την προσπάθεια μείωσης των NPE’s, αντιστρέφοντας την εικόνα με την εισροή νέων κόκκινων δανείων. Εντούτοις, διατηρεί σταθερές τις προοπτικές του κλάδου, καθώς εκτιμά ότι οι προσπάθειες που γίνονται από τις τράπεζες για τη μείωση των NPE’s θα φέρουν αποτέλεσμα, υπό την αίρεση ότι οι τιτλοποιήσεις θα συνεχιστούν. Βέβαια, βαρόμετρο για όλα τα παραπάνω θα αποτελέσει η ανάκαμψη της οικονομίας, η οποία και θα επηρεάσει το τελικό ύψος των νέων επισφαλειών που θα εισρεύσουν στο σύστημα.

Αργεί η αναβάθμιση

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο οίκος αξιολόγησης δεν προβλέπει άμεση αναβάθμιση της χώρας μας και κατ’ επέκταση επιστροφή της στο investment grade. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Fitch, οι σταθερές προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας σημαίνουν ότι για την επόμενη διετία δεν αναμένεται να έχουμε αλλαγή στην επενδυτική βαθμίδα, η οποία σήμερα είναι ΒΒ με σταθερές προοπτικές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ