ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα αξίας έως 130.000 ευρώ προτιμούν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

Ακίνητα αξίας έως 130.000 ευρώ προτιμούν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων
INTIME

Το 2020 η μέση αξία των ακινήτων που αποκτήθηκαν με τραπεζική χρηματοδότηση διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 130.000 ευρώ και το μέσο δάνειο διαμορφώθηκε στις 78.000 ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζών, το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης επί της αξίας του ακινήτου διαμορφώθηκε πέρυσι στο 60%. Αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες συμμετείχαν στην αγορά με ποσοστό 40%.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, οι υποψήφιοι δανειολήπτες επιθυμούν να αυξήσουν τη συμμετοχή τους, για να μειώσουν τόσο το κόστος χρηματοδότησης όσο και το ρίσκο που αναλαμβάνουν.

Η στρατηγική περιορισμού του κινδύνου ερμηνεύει και τη στροφή των δανειοληπτών σε προγράμματα σταθερού επιτοκίου για διάστημα 5 έως 30 ετών, τα οποία πλέον έχουν υποχωρήσει σημαντικά, στην περιοχή του 3%-4%.

Το τελευταίο διάστημα πάνω από τα μισά δάνεια δίνονται με σταθερό επιτόκιο, ενώ περίπου στο 1/3 των συνολικών εκταμιεύσεων το επιτόκιο είναι σταθερό για όλη τη διάρκεια εξόφλησης.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν πως οι δανειολήπτες είναι αρκετά πιο συνειδητοποιημένοι και πιο προσεκτικοί σε σχέση με το παρελθόν. Άλλωστε μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός πως το 2020 το 80% των αιτημάτων εκδήλωσης ενδιαφέροντος εγκρίθηκε από τις τράπεζες.

Σήμερα η αγορά στεγαστικών δανείων δεν θυμίζει τις προ 2010 εποχές, για τρεις κυρίως λόγους:

-Καμία τράπεζα δεν χρηματοδοτεί πια στο 100% την αγορά ακινήτου, όπως στο παρελθόν που συχνά στο στεγαστικό προσετίθετο ένα επισκευαστικό κι ένα καταναλωτικό, για να συμπληρωθεί το ποσό αγοράς.

-Οι τράπεζες είναι πολύ πιο αυστηρές για να μη βρεθούν αντιμέτωπες με νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

-Οι εν δυνάμει δανειολήπτες, ακόμα κι όταν πληρούν τα κριτήρια, είναι πολύ πιο επιφυλακτικοί για ψυχολογικούς λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ