ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τι πιστεύουν οι Έλληνες για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ιδιαίτερα θετικοί απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης δείχνουν οι Έλληνες πολίτες, σύμφωνα τουλάχιστον με τα συμπεράσματα πανευρωπαϊκής έρευνας του ομίλου Vodafone αναφορικά με τις τάσεις του κοινού ως προς τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

Η έρευνα που ανατέθηκε στην Kantar, από τη δεξαμενή σκέψης της Vodafone, Ινστιτούτο Vodafone, δείχνει την ευρεία υποστήριξη των Ελλήνων και των Ευρωπαίων πολιτών στο Ταμείο Ανάκαμψης, οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειονότητα πιστεύουν ότι οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ευρυζωνικότητα αποτελούν σημαντικά στοιχεία για την ανάκαμψη της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την έρευνα:

- Οι Έλληνες πολίτες γνωρίζουν περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους την ύπαρξη του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ

- τo 80% των Ελλήνων θεωρεί ότι αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέσο για να βοηθήσει τις Ευρωπαϊκές χώρες να διαχειριστούν την ανάκαμψή τους

- Περισσότερο από όλους τους Ευρωπαίους, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα θα πρέπει κατεπειγόντως να υποστηρίξει τον τομέα της Υγείας και να εστιάσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (93%) και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (92%)

- Στην πλειονότητά τους οι Έλληνες συμφωνούν ότι οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, οι ψηφιακές δεξιότητες και η ευρυζωνικότητα είναι σημαντικά θέματα για την ανάκαμψη.

Με το 20% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να διοχετεύονται προς την ψηφιοποίηση της οικονομίας, υπάρχει μία σαφής ευθυγράμμιση ανάμεσα στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Ευρωπαίων πολιτών, σύμφωνα με αυτήν τη νέα έρευνα. Ωστόσο:

  • Ένας στους δύο Έλληνες εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το εάν τα χρήματα θα φτάσουν στους τομείς στους οποίους είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διοχετευθούν, και καταλήξουν τελικά σε σχήματα για τη διάσωση επιχειρήσεων, τη χρηματοδότηση της εργασιακής εφεδρείας και τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων
  • Μάλιστα, οι πολίτες στην Ελλάδα, την Γερμανία και την Ουγγαρία είναι οι πλέον επιφυλακτικοί.
  • Τα ¾ των Ελλήνων πολιτών θεωρούν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να συνδεθούν με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: Το 42% ζητεί αυστηρούς όρους, ενώ το 33% πιο ευέλικτους. Προφανώς, οι λεπτομέρειες ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τους πολίτες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ