ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε υψηλά επίπεδα 12 μηνών οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού»

Πετρέλαιο: Σε υψηλά επίπεδα 12 μηνών οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού»
AP Photo/Paul Sancya

Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανήλθαν σήμερα στα υψηλότερα επίπεδα ενός έτους, με το πετρέλαιο Μπρεντ να ξεπερνά τα 60 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος του πετρελαίου αποδίδεται στις περικοπές των προσφερόμενων ποσοτήτων από τους βασικούς παραγωγούς, αλλά και στις προσδοκίες για περαιτέρω οικονομική ώθηση στις ΗΠΑ από το πακέτο Μπάιντεν.

Το πετρέλαιο Μπρεντ σημείωσε άνοδο 1,12 δολαρίων ή 1,9%, στα 60,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σημείωσε άνοδο 1,04 δολαρίων ή 1,8%, στα 57,89 δολάρια το βαρέλι. Και οι δυο αυτές τιμές είναι οι υψηλότερες από τον Ιανουάριο του 2020.

Μπρεντ και αμερικανικό αργό έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60% από τις αρχές Νοεμβρίου. Η αισιοδοξία σχετικά με την εξέλιξη των εμβολίων του κορωνοϊού καθώς και οι περικοπές στην παραγωγής από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ ενίσχυσαν τις τιμές.

Είναι ενδεικτικό πως η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση της εγχώριας παραγωγής τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.

Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ (ΟΠΕΚ και συνεργαζόμενες χώρες) έχουν δεσμευτεί να μειώσουν κατά 7,2 εκατ. βαρέλια την ημερήσια παραγωγή, κάτι το οποίο τηρήθηκε σχεδόν σε ποσοστό 100% τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με αναλυτές υπάρχει η αίσθηση ότι η ζήτηση για πετρέλαιο επανέρχεται ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ