ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παραμένουν οι διαφορές στα «κόκκινα» δάνεια

Παραμένουν οι διαφορές στα «κόκκινα» δάνεια
Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αγεφύρωτο εμφανίζεται το χάσμα κυβέρνησης και θεσμών στο ζήτημα της πώλησης των κόκκινων δανείων, όπως προέκυψε από τις σημερινές επαφές του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των κλιμακίων των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM.

Πρόταση της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πλήρης εξαίρεση για τρία χρόνια από την πώληση όλων των κατηγοριών μη εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέονται με υποθήκη ή προσημείωση πρώτης κατοικίας.

Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Σταθάκης παραδέχθηκε πως δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. «Έχουμε ακόμη απόσταση. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Είναι πολλά τα ζητήματα», είπε.

Ο ίδιος υποστήριξε πως υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμφωνηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από την πώληση σε funds, χωρίς όμως να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Αντιθέτως, οι θεσμοί φαίνονται αμετακίνητοι στην πώληση κόκκινων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καταναλωτικών δανείων με υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη οι εκκρεμότητες που αφορούσαν στη φορολόγηση των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων (αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες), αλλά και στο ζήτημα τους εάν θα φορολογείται ως εισόδημα το ποσό του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα έχουν διευθετηθεί. Κατά πληροφορίες μάλιστα δεν εξετάσθηκαν στη σημερινή συνάντηση.

Τέλος, θεσμοί και κυβέρνηση συμφώνησαν και στο να παρασχεθεί η δυνατότητα στις εταιρείες μεταβίβασης δανείων να αναθέτουν τη διαχείριση σε τρίτους. Οι εταιρείες αυτές σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά έδρα στην Ελλάδα και να έχουν αδειοδοτηθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από τις καταρχήν πληροφορίες, τα θέματα που παραμένουν ανοικτά θα συζητηθούν και πάλι σε νέα συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ