ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υδρογονάνθρακες: Ξεκινάει νέος γύρος ερευνών στο Ιόνιο

Υδρογονάνθρακες: Ξεκινάει νέος γύρος ερευνών στο Ιόνιο
AP Photo/ΑΡΧΕΙΟΥ

Τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών με πιο εξελιγμένες τεχνολογίες για τον ακριβέστερο εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας σχεδιάζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σχετική αναγγελία κάνει με δήλωσή του στα «Νέα» ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επιτακτική την πρόσκτηση νέων γεωφυσικών δεδομένων προκειμένου να αποκτηθεί καλύτερη εικόνα του υπεδάφους που θα επιτρέψει την αξιόπιστη εκτίμηση δυνητικών στόχων.

«Ο κλάδος της Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, παρά τη σημαντική προσπάθεια που έχει συντελεστεί κατά την τελευταία δεκαετία, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μη ικανοποιητική γεωφυσική κάλυψη. Με απλά λόγια απαιτούνται περισσότερα και καλύτερης ποιότητας γεωφυσικά δεδομένα, προκειμένου να αποκτήσουμε την “εικόνα” του υπεδάφους που θα επιτρέψει την αξιόπιστη εκτίμηση των δυνητικών στόχων και σχετικών ρίσκων. Η πρόσκτηση αυτών των δεδομένων, είναι σήμερα επιτακτική», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αριστοφάνης Στεφάτος.

Και προσθέτει: «Μόνο μέσα από τη σαφέστερη απεικόνιση των περιοχών ενδιαφέροντος θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις πραγματικές οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση η συλλογή δεδομένων για τη μελέτη και κατανόηση του υπεδάφους της χώρας προσδίδει αξία στην παρακαταθήκη του εθνικού μας πλούτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕΥ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας προκειμένου να ληφθούν τρισδιάστατες εικόνες του υπεδάφους. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες έρευνες έγιναν το 2012-2013 στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και τις είχε αναλάβει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού η νορβηγική PGS. Τότε το ερευνητικό σκάφος της Nordic Explorer χτύπησε... 12.500 χλμ. σεισμικών γραμμών με πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων.

Οι έρευνες είχαν γίνει τότε προκειμένου να ακολουθήσει περίπου δύο χρόνια μετά ο γύρος παραχωρήσεων για θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Πηγές δεν αποκλείουν οι νέες σεισμικές έρευνες να διεξαχθούν σε περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, οι οποίες δεν έχουν παραχωρηθεί. Σε θαλάσσια «οικόπεδα» τα οποία έχουν παραχωρηθεί, δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, η ΕΔΕΥ να προχωρήσει σε συνεργασία με τους επενδυτές για τη διεξαγωγή νέων σεισμικών ερευνών.

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος τονίζει σχετικώς:

«Η ΕΔΕΥ αξιολογεί συνεχώς, σε συνεργασία με τις εταιρείες του κλάδου, ευκαιρίες πρόσκτησης δεδομένων και μελετά ευέλικτα μοντέλα συνεργασίας. Βασικός άξονας της στρατηγικής μας παραμένει το δίπτυχο “διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος - πλήρης σεβασμός προς το περιβάλλον”», όπως υπογραμμίζει, δίνοντας έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΔΕΥ επιδιώκει να αξιοποιήσει την παρούσα χρονική περίοδο κατά την οποία οι δραστηριότητες της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχουν παγώσει εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, με τον εμπλουτισμό των δεδομένων των γεωλογικών δομών που διαθέτει. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν πηγές, σε βάθος ετών και εφόσον αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα να προχωρήσει και με τη διάθεση των νέων στοιχείων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές σε νέες παραχωρήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ