ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ η περιουσία των Επαγγελματικών Ταμείων

Σταϊκούρας: Μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ η περιουσία των Επαγγελματικών Ταμείων
INTIME

Στις πολυάριθμες και σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπισθούν στο ασφαλιστικό σύστημα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Όπως είπε, παρά τα βήματα προόδου ως προς τον εξορθολογισμό και τον εκσυγχρονισμό του, πολυάριθμες και σημαντικές προκλήσεις παραμένουν στο συνταξιοδοτικό μας σύστημα.

Ο ίδιος συνόψισε τις προκλήσεις στα εξής:

-Το υφιστάμενο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ως διανεμητικό, είναι εξαιρετικά εκτεθειμένο στον «δημογραφικό κίνδυνο», όπου λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μειώνεται συνεχώς η αναλογία των οικονομικά ενεργών πολιτών προς τους συνταξιούχους.

-Το υφιστάμενο σύστημα δεν λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Αντίθετα, θέτει αντικίνητρα τόσο στην εργασία, όσο και στην αποταμίευση και τις επενδύσεις.

-Το υφιστάμενο σύστημα δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στις νεότερες γενιές και δημιουργεί κίνητρα για στροφή στην «γκρίζα» οικονομία, καθώς είναι διάχυτο το κλίμα αβεβαιότητας και ανησυχίας στους νέους για το εάν θα καταφέρουν να πάρουν σύνταξη.

Κατά τον υπουργό Οικονομικών, οι παραπάνω προκλήσεις, σε συνδυασμό με τις έντονες δημοσιονομικές πιέσεις που δέχεται εδώ και αρκετές δεκαετίες το συνταξιοδοτικό μας συστήματα και οι οποίες επιτείνονται λόγω της πανδημίας, καθιστούν εκ νέου επίκαιρο και επείγον το ζήτημα της μεταρρύθμισής του.

Στο σημείο αυτό ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε πως ο εμπλουτισμός του τρέχοντος συστήματος με κεφαλαιοποιητικά στοιχεία, θα οδηγήσει σε μια διαπυλωνική στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος, με πολλαπλές θετικές συνέπειες, όπως αντιμετώπιση και επιμερισμό του δημογραφικού κινδύνου, εισαγωγή ισχυρών κινήτρων αποτροπής της αδήλωτης εργασίας, μεγαλύτερη διασπορά ρίσκου, και, επομένως διαχρονικά μεγαλύτερη ασφάλεια για τις συντάξεις, ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης, εμπέδωση του αισθήματος κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως η Ελλάδα είναι ουραγός στην επαγγελματική ασφάλιση. Όπως είπε, παρότι η επαγγελματική ασφάλιση έχει θεσμοθετηθεί από το 2002, δεν έχει καταφέρει να καθιερωθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων ως λύση για συμπληρωματική συνταξιοδοτική παροχή, γεγονός που αντανακλάται στην αξία των περιουσιακών στοιχείων των Επαγγελματικών Ταμείων της χώρας μας, σε σχέση με το ΑΕΠ της, η οποία διαμορφώνεται μόλις στο 0,8% το 2019.

Πάντως, αναγνώρισε πως υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια ανάπτυξής της την τελευταία πενταετία, καθώς καταγράφεται μια σταθερά ανοδική πορεία του κλάδου, με αύξηση της συνολικής αξίας του ενεργητικού των εν λειτουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης της τάξης του 45,8%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ