ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι δηλώσεις

Κτηματολόγιο: Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι δηλώσεις
ΚΟΤΣΙΡΕΑΣ ΗΛΙΑΣ/ ΙΝΤΙΜΕ

Μέσα στον χρόνο ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε έξι νέες περιοχές για το Κτηματολόγιο ενώ πρέπει να επανελεγχθούν πάνω από 11 εκατομμύρια δικαιώματα σε 36 περιφερειακές ενότητες.

Η αρχή γίνεται από τον ερχόμενο μήνα όπου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων στο Ρέθυμνο. Επί της ουσίας ο Μάρτιος σηματοδοτεί τη συλλογή δηλώσεων για το υπόλοιπο (και τελευταίο) 7% της χώρας.

Στη συνέχεια, τον Μάιο, αρχίζει η συλλογή δηλώσεων στις Κυκλάδες, ενώ τον Αύγουστο παίρνουν σειρά Χανιά και Ηράκλειο (ένα τμήμα του) με τον κύκλο να κλείνει τον Δεκέμβριο όπου ξεκινά η συλλογή δηλώσεων σε Θεσπρωτία και Κέρκυρα.

Στο μεταξύ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως το πάγωμα των προστίμων τούς δίνει ένα «σκόντο» έως τον ερχόμενο Μάιο (άτυπη παράταση) προκειμένου να δηλώσουν ψηφιακά στο Κτηματολόγιο την ακίνητη περιουσία τους.

Σε ό,τι αφορά στα πρόστιμα, υπενθυμίζεται πως θα είναι κλιμακωτά, και θα υπολογίζονται με βάση την αξία του κάθε ακινήτου και τον χρόνο καθυστέρησης. Θα πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι η βάση υπολογισμού αντιστοιχεί σε ποσό που δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 300 ευρώ και ανώτερο των 2.000 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου θα πρέπει να ελεγχθούν 11 εκατομμύρια δικαιώματα σε 36 περιφερειακές ενότητες.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να ελέγξουν την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων, να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν τυχόν λάθη.

Οι 36 περιοχές (κατ’ αλφαβητική σειρά) είναι: Ανατολική Αττική (Γραμματικό, Βαρνάβας), Αιτωλοακαρνανία, Αρκαδία, Αρτα, Αχαΐα, Βοιωτία, Γρεβενά, Δράμα, Δυτική Αττική (Μέγαρα, Οινόη), Εβρος, Ευρυτανία, Ηράκλειο, Θάσος, Θεσπρωτία, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Κάλυμνος, Καρδίτσα, Κάρπαθος, Καστοριά, Κορινθία, Λάρισα, Λασίθι, Λευκάδα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Ξάνθη, Πιερία, Πρέβεζα, Ροδόπη, Ρόδος, Σποράδες, Φθιώτιδα, Φλώρινα, Φωκίδα και Χαλκιδική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ