ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συρρίκνωση ρεκόρ 9,9% για τη βρετανική οικονομία λόγω πανδημίας - Το 27% των ενηλίκων δυσκολεύεται

Συρρίκνωση ρεκόρ 9,9% για τη βρετανική οικονομία λόγω πανδημίας - Το 27% των ενηλίκων δυσκολεύεται
AP Photo/Frank Augstein

Συρρίκνωση ρεκόρ 9,9% το 2020 κατέγραψε η βρετανική οικονομία λόγω του σοκ της πανδημίας του κορωνοϊού, που παρέλυσε ολόκληρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας για μήνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία (ONS).

Η περυσινή μείωση του ΑΕΠ ήταν η μεγαλύτερη από τότε που άρχισαν να συγκεντρώνονται τα επίσημα στοιχεία για την οικονομία της χώρας στη σύγχρονη Ιστορία, μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας ήταν η μεγαλύτερη βουτιά από το 1709, τη χρονιά του ‘μεγάλου ψύχους’.

Η μείωση είναι επίσης μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη οικονομία, αν και η Ισπανία –που επίσης επλήγη από τον ιό— κατέγραψε βουτιά 11%.

Το τέταρτο τρίμηνο, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκε κατά 1,0% ύστερα από ανάκαμψη κατά 16,1% (αναθεωρημένο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 16,0%) το τρίτο τρίμηνο.

Από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο «υπήρξε μια αύξηση στη δραστηριότητα στις υπηρεσίες, την παραγωγή και τις κατασκευές, παρόλο που παρέμεινε χαμηλότερη από επίπεδα πριν από την πανδημία», σύμφωνα με την ONS.

Εξάλλου, η πανδημία έχει αφήσει περισσότερο από το ένα τέταρτο των ενηλίκων Βρετανών (27%) ευάλωτους οικονομικά, με υπερβολικό χρέος ή όχι αρκετές αποταμιεύσεις για να αντιμετωπίσουν ένα «αρνητικό συμβάν ζωής» όπως απόλυση, ασθένεια, μείωση ωραρίου.

Αυτό είναι το αποτελέσματα μιας έρευνας από την Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς, την κορυφαία ρυθμιστική αρχή τραπεζών της χώρας. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι σχεδόν το 40% των Βρετανών ενηλίκων υπέφεραν οικονομικά ως συνέπεια της πανδημίας, με τους νεότερους εργαζόμενους, τους μαύρους και τους αυτοαπασχολούμενους μεταξύ των πιο πλέον πληγέντων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ