ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί υπάρχει χώρος για όλους στο εθνικό σύστημα ανακύκλωσης

Γιατί υπάρχει χώρος για όλους στο εθνικό σύστημα ανακύκλωσης
AP

Η ενίσχυση του εγχώριου συστήματος ανακύκλωσης και η συμμετοχή σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερων εταιρειών, προκειμένου η Ελλάδα να καλύψει το χαμένο έδαφος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι το ζητούμενο της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) την προσεχή Δευτέρα.

Όπως αναφέρουν στελέχη του κλάδου, στην τρέχουσα συγκυρία είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για την ενίσχυση του συστήματος ανακύκλωσης με όσο το δυνατόν περισσότερους συμμετέχοντες, οι οποίοι και θα βοηθήσουν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και ταυτόχρονα να επεκταθούν τα προγράμματα σε ολόκληρη την επικράτεια. Και προσθέτουν ότι, στην τρέχουσα συγκυρία «υπάρχει χώρος για όλους» καθώς οι ανάγκες είναι μεγάλες και τα χρονικά περιθώρια στενά, προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα της χώρας μας σε αυτό τον εξαιρετικά κρίσιμο τομέα.

Υπό αυτό το πρίσμα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τρεις οικολογικές οργανώσεις έστειλαν επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να στηρίξουν αποκλειστικά το σύστημα των μπλε κάδων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ ΑΕ).

Παράγοντες της αγοράς ανακύκλωσης συσχετίζουν την κίνηση αυτή με το γεγονός πως την προσεχή Δευτέρα συζητείται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης το θέμα της ανανέωσης της έγκρισης του ανταγωνιστικού συστήματος των μπλε κάδων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές την υπογραφή της συγκεκριμένης επιστολής των τριών οικολογικών οργανώσεων συντόνισε και οργάνωσε η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Από τη δημοσιογραφική έρευνα προέκυψε ότι η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει σταθερή οικονομική ενίσχυση από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) Α.Ε., η οποία είναι εμφανής και δημοσιευμένη.

Με μια απλή περιήγηση στο site της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (http://www.ecorec.gr) προκύπτουν οι ακόλουθες δράσεις που χρηματοδοτούνται από την ΕΕΑΑ Α.Ε.:

• Η χρηματοδοτούμενη δράση: «Αλλάζοντας συμπεριφορές-Σχολεία για την ανακύκλωση»

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιούν για έβδομη συνεχή χρονιά την εκστρατεία ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών της Αττικής για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση»».

• Η χρηματοδοτουμένη δράση: «Ανεβαίνουμε Θεσσαλονίκη!»

Τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) και με την έγκριση του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων υλοποιεί το πρόγραμμα ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης των μαθητών και εκπαιδευτικών για την ανακύκλωση «Αλλάζοντας συμπεριφορές – Σχολεία για την ανακύκλωση» στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και στην περιοχή του Εχεδώρου του νομού Θεσσαλονίκης

• Η χρηματοδοτούμενη δράση: «Eco-παρατηρητήριο»

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης έχει δημιουργήσει το «Eco-Παρατηρητήριο» (http://ecoparatiritirio.gr), όπου στις ημερίδες του η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ – σύστημα εγκεκριμένο από το ΥΠΕΚΑ για την ανακύκλωση συσκευασιών) είναι χορηγός.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλλιπος Κυρκίτσος ήταν παρανόμως για τρεις συνεχόμενες θητείες μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΝ , όταν ο Νόμος 4496/2017 ορίζει ότι κάθε Μέλος του ΔΣ μπορεί να είναι μέχρι δύο συνεχόμενες θητείες. Για αυτό το λόγο άλλωστε απομακρύνθηκε το 2020 από τον τότε υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ