ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Aσφαλιστικό: Εναλλακτική πρόταση στους θεσμούς κατέθεσε η κυβέρνηση

Aσφαλιστικό: Εναλλακτική πρόταση στους θεσμούς κατέθεσε η κυβέρνηση
EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟ

Σε κατάθεση εναλλακτικής πρόταση προς τους θεσμούς για ασφαλιστικό και φορολογικό προχώρησε η κυβέρνηση σήμερα. Όλα τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και το διαπραγματευτικό θρίλερ θα συνεχιστεί και αύριο. 

Εξερχόμενος της σύσκεψης, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πώς γίνεται "τζαρτζάρισμα" στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό με τους θεσμούς να θέλουν να πάρουν όλο το χρόνο που έχουν διαθέσιμο στη διαπραγμάτευση. Προσέθεσε πώς η αυριανή ημέρα θα αναλωθεί στη συζήτηση φορολογικού, ασφαλιστικού, δημοσιονομικού κενού και κόκκινων δανείων.

Για το ασφαλιστικό η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών θα ξεκινήσει στη μία το μεσημέρι, με την εναλλακτική πρόταση στο τραπέζι. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι θεσμοί εξετάζουν με ενδιαφέρον την πρόταση, όμως το ΔΝΤ δεν δέχεται την αύξηση των εισφορών για τους εργοδότες. Μάλιστα η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου εξέφρασε την επιθυμία να αναχωρήσει από την Αθήνα την Παρασκευή.

Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος καταβάλλονται προσπάθειες να κλείσει η συμφωνία έως την Παρασκευή. Σε διαφορετική προσπάθεια θα επιχειρηθεί προσπάθεια να πειστούν οι θεσμοί να παραμείνουν περισσότερο στην Αθήνα.

Νωρίτερα στη συνάντηση για τα δημοσιονομικά όπου εξετάσθηκε το φορολογικό η κυβέρνηση κατάθεσε πρόταση με την οποία επιχειρεί να «γλυτώσει» την περικοπή του αφορολογήτου των 9.550 προσφέροντας ως αντάλλαγμα αλλαγές στην κλίμακα που οδηγούν σε υψηλότερη φορολόγηση όσους έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 22.000 ευρώ. Αυτές οι παρεμβάσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 300 εκατ. ευρώ ετησίως.

Πηγές και από τις δύο πλευρές διαπιστώνουν συγκλήσεις εκτός από το φορολογικό, τόσο στο θέμα του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, όσο και στο θέμα των κόκκινων δανείων.

Ζητούμενο παραμένει εάν θα γεφυρωθεί η διαφορά για το δημοσιονομικό κενό του 3% έως το 2018 που έχουν εντοπίσει ΔΝΤ,ΕΕ,ΕΚΤ και ESM. Εάν αυτό συμβεί τότε οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες θα τρέξουν άμεσα και αναμένεται να έχουν ψηφισθεί οι όποιες αλλαγές πριν τις 25 Μαρτίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι αποφάσεις θα μετατεθούν για μετά τις 27 Μαρτίου και το Πάσχα των Καθολικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ