ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι απαντά η Κομισιόν στο CNN Greece για την Εθνική Ασφαλιστική

Τι απαντά η Κομισιόν στο CNN Greece για την Εθνική Ασφαλιστική
INTIME

Στην αποσαφήνιση πως η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών και της Εθνικής Τράπεζας προχώρησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ρωτήθηκε σχετικά από το CNN Greece.

Το CNN Greece θέλησε να διαπιστώσει το εάν η Κομισιόν εμπλέκεται στη διαδικασία πώλησης ενεργά και εάν προκρίνει κάποια από τις δύο προτάσεις που είναι στο τραπέζι, είτε την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στο fund CVC, είτε την πώληση των μετοχών της ασφαλιστικής μέσω του χρηματιστηρίου.

Ωστόσο, από την απάντηση που δόθηκε από την Επιτροπή προκύπτει πως δεν εμπλέκεται στην οργάνωση της διαδικασίας πώλησης, κάτι που είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και της Εθνικής Τράπεζας.

«Είναι ευθύνη των ελληνικών Αρχών και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις στη βάση των οποίων η Επιτροπή ενέκρινε την κρατική ενίσχυση προς την τράπεζα το 2014 και το 2015 (όπως τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε από την Επιτροπή το 2019)», απάντησε στο CNN Greece εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Για όσους δεν το γνωρίζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τη χορήγηση στήριξης από το Ελληνικό Δημόσιο προς την Εθνική Τράπεζα το 2014 και το 2015, με την επιφύλαξη ορισμένων δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση.

Στη βάση αυτών των δεσμεύσεων από το 2015 έως το 2019 η Εθνική Τράπεζα υλοποίησε με επιτυχία ένα σημαντικό εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων της και πούλησε ένα σημαντικό μέρος των μη βασικών περιουσιακών στοιχείων της εκτός Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, η Εθνική Τράπεζα δεν κατάφερε να υλοποιήσει εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου κάποιες άλλες δεσμεύσεις, ιδίως αυτές που αφορούσαν στην εκποίηση των ασφαλιστικών της δραστηριοτήτων και ορισμένων άλλων μη βασικών περιουσιακών στοιχείων εκτός Ελλάδας.

Για το λόγο αυτό, το 2019, οι ελληνικές αρχές υπέβαλαν ένα νέο πακέτο δεσμεύσεων προς την Κομισιόν, συμπεριλαμβανομένων αναθεωρημένων προθεσμιών για την πώληση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και εναλλακτικών πρόσθετων περιουσιακών στοιχείων. Αυτό το πακέτο δεσμεύσεων προέβλεπε την παράταση της προθεσμίας πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Σε εκείνη τη χρονική στιγμή, ήτοι το 2019, η Κομισιόν διαπίστωσε ότι οι προτεινόμενες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν ισοδύναμες με τις δεσμεύσεις που περιελάμβανε η απόφαση του 2015 και έτσι ενέκρινε το νέο πακέτο, βάσει των κανόνων της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.

Εξ αρχής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενεπλάκη στην οργάνωση της διαδικασίας πώλησης και ως εκ τούτου δεν έχει επικοινωνήσει απευθείας με την Εθνική Ασφαλιστική, καθώς - όπως προκύπτει από την απάντηση στο CNN Greece- θεωρεί πως η υλοποίηση των δεσμεύσεων του 2019 εμπίπτει στην ευθύνη των ελληνικών Αρχών και της Εθνικής Τράπεζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ