ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να ανακάμψει από την πανδημία

Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα: Τι πρέπει να κάνει η ΕΕ για να ανακάμψει από την πανδημία
European Union

Στην προειδοποίηση πως η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να διευρύνει τις υπάρχουσες οικονομικές ανισότητες που υπάρχουν στην Ευρώπη, προχώρησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, μιλώντας σήμερα σε διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αρχικά η επικεφαλής του ΔΝΤ επικρότησε την παροχή της τεράστιας δημοσιονομικής στήριξης άνω των 3 τρισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, στην οποία έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ κατά την πανδημία, τονίζοντας πως συνέβαλαν στη διατήρηση θέσεων εργασίας και βοήθησαν πάνω από 54 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Η ίδια είπε πως προς το παρόν το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 5,5% σε παγκόσμιο επίπεδο και 4,2% στην ΕΕ για το 2021, προσθέτοντας πως η πορεία προς την ανάκαμψη είναι «εξαιρετικά αβέβαιη» και «άνιση».

Ως παράδειγμα έφερε την πτώση στο ΑΕΠ που έχουν υποστεί οι χώρες που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς, έναντι των χωρών που κάνουν εξαγωγή τουριστών.

«Οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί έχουν βιώσει πολύ πιο έντονη ύφεση- περισσότερο από 9% πέρυσι στην Ισπανία, στην Ελλάδα και στην Ιταλία - σε σύγκριση με μια μέση ύφεση 6,4% σε ολόκληρη την ΕΕ», είπε. Στο ίδιο, πλαίσιο τόνισε πως μέχρι το τέλος του 2022, το κατά κεφαλήν εισόδημα για τις αναδυόμενες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα είναι 3,8% χαμηλότερο από ότι προβλεπόταν πριν από την κρίση. Αλλά και συγκεκριμένες κοινωνικέ ομάδες κατά την Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θα υποστούν μεγαλύτερες απώλειες από την πανδημία. «Εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν χαθεί, με τις γυναίκες και τους νέους να υποφέρουν περισσότερο, ειδικά εκείνοι με χαμηλότερα εισοδήματα και αποταμιεύσεις», τόνισε.

Στο πως μπορούμε να διασφαλίσουμε μια ισχυρή ανάκαμψη και να αντιμετωπίσουμε τις αποκλίσεις μεταξύ χωρών και κοινωνικών ομάδων η επικεφαλής του ΔΝΤ απάντησε με τρεις προτεραιότητες.

Πρώτον, είπε πως πρέπει να τερματισθεί η υγειονομική κρίση. «Μέχρι να νικήσουμε την πανδημία παντού, διακινδυνεύουμε με νέες μεταλλάξεις που απειλούν την πρόοδό μας. Η κλιμάκωση της παραγωγής και της διανομής εμβολίων είναι κρίσιμη», είπε.

Ως δεύτερη προτεραιότητα έφερε την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης. Μέχρι να ξεπεραστεί η πανδημία, η υποστήριξη προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά πρέπει να συνεχιστεί. «Η σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης πρέπει να εκκινήσει όταν θα έχουμε βγει από την υγειονομική κρίση. Μια πρόωρη αυστηρότερη δημοσιονομική πολιτική, όταν οι οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο είναι ακόμη εξαιρετικά ευάλωτες, θα μπορούσε να επιδεινώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών», ανέφερε η επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ως τρίτο και πιο σημαντικό σε μακροπρόθεσμη βάση ανέφερε την προώθηση διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με βάρος στην ψηφιοποίηση και στην ανάπτυξη «πράσινων» υποδομών. «Η συντονισμένη πράσινη επενδυτική ώθηση είναι απαραίτητη. Η ανάλυσή μας δείχνει ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει το παγκόσμιο ΑΕΠ για μια περίοδο 15 ετών κατά περίπου 0,7% σε ετήσια βάση, δημιουργώντας εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ