ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειστά κρατά το ΔΝΤ τα χαρτιά του για την αξιολόγηση

Κλειστά κρατά το ΔΝΤ τα χαρτιά του για την αξιολόγηση
O αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Λακωνικός» για την Ελλάδα ήταν σήμερα ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Γουίλιαμ Μάρεϊ, αποφεύγοντας να αναφερθεί λεπτομερώς στη διαπραγμάτευση μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης στην Αθήνα.

Αν και ρωτήθηκε για το χρόνο αναχώρησης του κλιμακίου του ΔΝΤ από την Αθήνα και ειδικά για το πότε θα φύγει η Ντέλια Βελκουλέσκου δεν θέλησε να απαντήσει.

«Μου ζητήθηκε από την αποστολή να μην μπω σε λεπτομέρειες για την εν εξελίξει αξιολόγηση», είπε.

Αρκέσθηκε να αναφέρει πως το ΔΝΤ επικεντρώνεται στις μικροοικονομικές πολιτικές που θα οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμένο προγράμμα που το Ταμείο θα μπορεί να υποστηρίξει.

Αν και ερωτήθηκε για το εάν το ΔΝΤ θα δεχόταν μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπεται στο ελληνικό πρόγραμμα έως το 2018, είπε πως δεν θα μπει σε λεπτομέρειες που άπτονται της αξιολόγησης.

Το μόνο που επανέλαβε είναι πως «τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν», αλλά και πως οι δύο προυποθέσεις που έχει θέσει το Ταμειο προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδος αφορούν στην ανάληψη από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένων σοβαρών δεσμεύσεων και από την πλευρά της ΕΕ μια γενναία ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

O Σίντχαρθ Τγουάρι Διευθυντής Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ ο οποίος άνοιξε την ενημέρωση Τύπου παρουσιάζοντας ειδική έκθεση του Ταμείου, ρωτήθηκε για το εάν η συνεργασία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους στα προγράμματα στήριξης είναι όσο παραγωγική αναφέρει η εν λόγω έκθεση, δεδομένου ότι έχουν ανακύψει συγκεκριμένα προβλήματα στο ελληνικό πρόγραμμα στις σχέσεις των δύο πλευρών. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικής και Πολιτικής του ΔΝΤ δεν θέλησε να απαντήσει συγκεκριμένα σε αυτό.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση η σύμπραξη του ΔΝΤ με τον EFSF και τον ESM υπογραμμίζει την ανάγκη να εκβαθυνθεί η συνεργασία με τους περιφερειακούς εταίρους, διατηρώντας παράλληλα σαφείς ρόλους που θα αντανακλούν τις αντίστοιχες εντολές των θεσμών. «Πηγαίνοντας προς τα εμπρός, είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι αυτή η συνεργασία συνεχίζει να λαμβάνει χώρα σύμφωνα με την εντολή του Ταμείου, το νομικό πλαίσιο, τις πολιτικές και τις διαδικασίες του», αναφέρει η έκθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ