ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς εθνική σύνταξη 350 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης

Προς εθνική σύνταξη 350 ευρώ με 20 έτη ασφάλισης
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείωση της εθνικής σύνταξης στα 350 ευρώ με 20ετία, αντί για 384 ευρώ στη 15ετία προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο για το ασφαλιστικό που συζητούν κυβέρνηση και θεσμοί.

Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τους επικεφαλής των θεσμών, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος εξέφραζε την ελπίδα του να κλείσει η συμφωνία για το συνταξιοδοτικό αύριο Σάββατο.

Ο Κατρούγκαλος τόνισε πως δεν μπορεί να επέλθει συμβιβασμός χωρίς αμοιβαίες υποχωρήσεις, φωτογραφίζοντας περικοπές στις επικουρικές, αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης και στην εθνική σύνταξη, καθώς και μικρή αύξηση των εισφορών. Στο τραπέζι παραμένει και η μείωση των υφιστάμενων κύριων συντάξεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί άφησαν χθες για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο μικρής αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά με παράλληλη μείωση των επικουρικών συντάξεων για ποσά άνω των 170 ευρώ.

Διάσταση εξακολουθεί να υπάρχει για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Και αυτό γιατί το κυβερνητικό προσχέδιο του νέου ασφαλιστικού προβλέπει αναλογικά χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν κλείσει πάνω από 25 έτη ασφάλισης, σε σχέση με εκείνους που έχουν κάτω από 25 χρόνια ασφάλισης. Όπως τόνιζε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ 25 και 35 ετών παρουσιάζονται κάποια προβλήματα τα οποία θα διορθωθούν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ