ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογική δήλωση 2021: Επιστροφές φόρου ή μηδενικές δηλώσεις λόγω πανδημίας

Φορολογική δήλωση 2021: Επιστροφές φόρου ή μηδενικές δηλώσεις λόγω πανδημίας
Pixabay

Τα εκκαθαριστικά που θα προκύψουν από τις φετινές φορολογικές δηλώσεις, η υποβολή των οποίων αναμένεται μετά το Πάσχα, θα έχουν «ξεφουσκώσει» για τους φορολογουμένους που θα εμφανίσουν μειωμένα εισοδήματα λόγω της πανδημίας, θα είναι μηδενικά για πάνω από το 50% των φορολογουμένων, ενώ για χιλιάδες φορολογουμένους θα γράφουν επιστροφή φόρου εισοδήματος.

«Τυχεροί» των φετινών φορολογικών δηλώσεων θα είναι:

  1. Μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα: Οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας το 2020 θα δηλώσουν φέτος μικρότερα εισοδήματα και θα πληρώσουν λιγότερο φόρο με το εκκαθαριστικό της δήλωσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς τα ποσά των 534 και 800 ευρώ που έλαβαν ως αποζημίωση είναι αφορολόγητα. Πολλοί μάλιστα θα είναι δικαιούχοι επιστροφής φόρου εισοδήματος. Αυτό θα συμβεί επειδή κατά τη διάρκεια του 2020 οι μηνιαίες κρατήσεις φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης επί των μισθών των εργαζομένων αυτών υπολογίστηκαν, όσους μήνες αυτοί εργάζονταν κανονικά, ωσάν οι αποδοχές τους να ήταν σε ετήσια βάση ίδιες με τα επίπεδα στα οποία είχαν διαμορφωθεί πριν ξεσπάσει η πανδημία. Ωστόσο τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα – σημαντικά μειωμένα – ετήσια φορολογητέα εισοδήματα του 2020 είναι, τελικά, μικρότερα από αυτά που παρακρατήθηκαν συνολικά στη διάρκεια του 2020. Συνεπώς τα επιπλέον ποσά που παρακρατήθηκαν θα πρέπει να επιστραφούν στους φορολογουμένους με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
  2. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι. Είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι φέτος, καθώς θα δουν τη φορολογική τους επιβάρυνση να μειώνεται ακόμα και κατά 59%. Με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης θα φανούν τα οφέλη της νέας φορολογικής κλίμακας με τον συντελεστή 9% που εφαρμόζεται για τα εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ενώ θα έχει σβήσει τελείως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Ακόμα και οι επαγγελματίες με καθαρά κέρδη μόλις 10.000 ευρώ, που δεν τους αγγίζει η εισφορά αλληλεγγύης, θα επιβαρυνθούν φέτος με φόρο 900 ευρώ, όταν το 2020 πλήρωσαν φόρο για το ίδιο εισόδημα 2.200 ευρώ. Στους τυχερούς περιλαμβάνονται και οι μισθωτοί που αμείβονται με «μπλοκάκι».
  3. Φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα: Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που το 2020 εισέπραξαν υποχρεωτικά «κουρεμένα» κατά 40% ενοίκια θα εμφανίσουν φέτος στην Εφορία μικρότερα εισοδήματα, για τα οποία θα πληρώσουν λιγότερο φόρο. Μάλιστα, όσοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα που υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ θα διαπιστώσουν μείωση του φόρου λόγω της «κατάργησης» της εισφοράς αλληλεγγύης, με το «ψαλίδι» να ξεκινάει από 22 ευρώ για εισόδημα 13.000 ευρώ και να φθάνει έως και 1.000 ευρώ για εισόδημα ύψους 35.000 ευρώ.
  4. Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με εισοδήματα από ενοίκια: Φορολογικό όφελος θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι οι οποίοι ενοικιάζουν κάποιο ακίνητο και εισπράττουν εισόδημα. Μπορεί να έχουν εξαιρεθεί από το «πάγωμα» της εισφοράς αλληλεγγύης αλλά εάν εισπράττουν ενοίκια τότε για τα εισοδήματα αυτά θα γλιτώσουν από την εισφορά αλληλεγγύης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ