ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διαπραγμάτευση: Φόροι στα καύσιμα και στις τραπεζικές συναλλαγές για να κλείσει το κενό

Διαπραγμάτευση: Φόροι στα καύσιμα και στις τραπεζικές συναλλαγές για να κλείσει το κενό
AΠΕ-ΜΠΕ

Προτάσεις που είχαν παρουσιάσει στους θεσμούς από το Δεκέμβριο του 2015 κατέθεσαν εκ νέου σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης σε μια προσπάθεια να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό 1% του ΑΕΠ που έχει προκύψει από την υπό- απόδοση ή μη εφαρμογή μέτρων του προϋπολογισμού 2016.

Πρόκειται για την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και την επιβολή ειδικού τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές.

Ενδεχόμενη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που σήμερα είναι στο 0,670 ευρώ ανά λίτρο βενζίνης θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών των καυσίμων. Δεδομένου ότι σήμερα το σύνολο των φόρων και τελών επηρεάζει το 68% της αξίας που πληρώνει ο καταναλωτής, αυτό το ποσοστό θα κινηθεί πάνω από το 70%. Για να γίνει πιο αντιληπτό σήμερα η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι στα 1,371 ευρώ το λίτρο. Από αυτό το 0,935 ευρώ είναι οι φόροι και τα τέλη.

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα προέλθουν και από την εξεταζόμενη επιβολή τέλους 5 τοις χιλίοις σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. Αυτό απλά σημαίνει ότι όταν κάποιος κάνει ανάληψη 420 ευρώ θα καταβάλει τέλος 2,1 ευρώ ! Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις στην επιβολή του τέλους, ήτοι θα επιβαρύνονται όλες οι καταθέσεις και αναλήψεις εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε έσοδα 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

Στην εν εξελίξει συνάντηση των στελεχών του οικονομικού επιτελείου με τα στελέχη των θεσμών εξετάζεται η νέα κλίμακα η οποία θα προβλέπει αφορολόγητο λίγο πάνω από τα 9.000 ευρώ και θα επιβαρύνει τα εισοδήματα πάνω από τα 30.000 ευρώ. Το ζήτημα είναι ακανθώδες και για να ξεπεραστεί η διαφωνία του ΔΝΤ έχουν γίνει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Βρυξέλλες , Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κλιμάκια των θεσμών θα αναχωρήσουν από την Αθήνα το πιθανότερο την Κυριακή για να επιστρέψουν μετά το Πάσχα των Καθολικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ