ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή : Δυνατότητα να επιστραφεί μόνο το 35% - Σε 60 δόσεις η εξόφληση

Επιστρεπτέα Προκαταβολή : Δυνατότητα να επιστραφεί μόνο το 35% - Σε 60 δόσεις η εξόφληση
INTIME

Τη δυνατότητα να μην επιστρέψουν έως και το 65% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που έχουν λάβει , δίνει η κυβέρνηση στους ευεργετημένους από την κρατική ενίσχυση  με την προϋπόθεση πως  θα καταβάλουν εφάπαξ το 35% του ποσού.

Στις σχετικές αποκαλύψεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα του, ενώ οι επιμέρους λεπτομερείς θα αποσαφηνισθούν από το οικονομικό επιτελείο στις 11.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως τον Απρίλιο θα εγκαινιασθεί ο έβδομος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο 2021. Όπως αποκάλυψε, θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά θα προβλέπεται και με αυξημένη ενίσχυση, με τα ποσά να ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε κάτι που είχε αφεθεί ως ενδεχόμενο από το οικονομικό επιτελείο το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε πως η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% που ισχύει για την αποπληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τους κύκλους 4 έως 6 θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη η εξόφληση των χρημάτων που έχουν ληφθεί θα διευκολυνθεί, καθώς όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Ωστόσο, δίνεται και κίνητρο στους ωφελημένους να εξοφλήσουν ταχύτερα με μεγαλύτερη έκπτωση επί της οφειλής.

Κατά τον πρωθυπουργό, εάν η επιστροφή των οφειλόμενων καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια σε μη επιστρεπτέα προκαταβολή.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, κάποιος που έλαβε 10.000 ευρώ στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα μπορεί πλέον να επιστρέψει μόλις τα 3.500 ευρώ, εφόσον πληρώσει το ποσό αυτό σε μια δόση (θα λάβει προσθετη έκπτωση 15%).

Σε άλλη περίπτωση, κάποιος που έλαβε 10.000 ευρώ στον πρώτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής μετά την έκπτωση 50% θα μπορεί να επιστρέψει τα 5.000 ευρώ που οφείλει έως και σε 60 δόσεις, δηλαδή καταβάλλοντας 83,3 ευρώ το μήνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ