ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κλειδώνουν σήμερα οι βασικές πτυχές του νέου ασφαλιστικού

Κλειδώνουν σήμερα οι βασικές πτυχές του νέου ασφαλιστικού
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να οριστικοποιήσουν τις βασικές πτυχές του νέου ασφαλιστικού θα επιδιώξουν κυβέρνηση και θεσμοί στη σημερινή τους συνάντηση.

Τα βασικά ανοικτά θέματα τα οποία ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος καλείται να συμφωνήσει με τα στελέχη των ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM αφορούν στο ύψος της εθνικής σύνταξης, στις μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, στην αύξηση των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και στις μειώσεις στα εφάπαξ και στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Όλο το βάρος θα πέσει στο καθορισμό των ποσοστών αναπλήρωσης από τα οποία θα κριθεί το ύψος της εθνικής σύνταξης. Κατά κάποιες πηγές υπάρχει συμφωνία στα 20 έτη ασφάλισης η εθνική σύνταξη να ανέρχεται σε 384 ευρώ, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Για τα 15 έως 20έτη ασφάλισης η ελληνική πλευρά επιδιώκει εθνική σύνταξη 340 ευρώ, με τους δανειστές να ζητούν 320 ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση συζητά τη μείωση των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων, με ανώτατο ποσοστό περικοπών το 40% αλλά και με πλαφόν, ώστε το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων, από κύριες και επικουρικές συντάξεις να μην υποχωρεί κάτω από τα 1.400 ευρώ.

Στη βάση των παραπάνω υποχωρήσεων ΔΝΤ,ΕΕ, ΕΚΤ και ESM εμφανίζονται διατεθειμένοι να συζητήσουν μερική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 0,5%- 0,8% περίπου.

Στόχος είναι από τις παραπάνω παρεμβάσεις να προκύψει δημοσιονομικό όφελος 1% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ